Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss rangsor: három magyar egyetem került a világ legjobbjai közé

A 372. helyet szerezte meg a Közép-európai Egyetem (CEU) a U.S. News kedden közzétett felsőoktatási rangsorában, amelyet a brit QS Quacquarelli Symonds cég adatai alapján állítottak össze. A legjobb négyszáz közé más magyarországi egyetem nem került, az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 501-550., a Szegedi Tudományegyetem pedig az 551-600. helyig jutott.

Diplomaosztó a CEU-n. A világ tíz legjobb egyetemének listájáért kattints
Diplomaosztó a CEU-n. A világ tíz legjobb egyetemének listájáért kattints
hirdetés
hirdetés

A QS Quacquarelli Symonds idei, képzési területekre lebontott felsőoktatási rangsorában is ez a három magyar egyetem ért el kiemelkedő eredményt: a CEU a filozófiai szakok listájának 101-150. helyén, az ELTE a földtudományi, az SZTE pedig a vegyészmérnöki képzések rangsorának 101-150., valamint 151-200. helyén áll.

Cambridge az élen

A felsőoktatási listát amerikai és brit egyetemek vezetik, az élen második éve a Cambridge áll, amely tavaly vette át – nagy meglepetésre – az aranyérmes helyet a Harvardtól, és egyelőre sikerült is megőriznie pozícióját. 2011 vesztese a Yale és a University College London, előbbi a harmadik helyről csúszott vissza egyet, utóbbi viszont a tavalyi negyedikről bukott vissza a hetedikre.

Az amerikai MIT (Massachusets Institute of Technology) viszont évről évre jobb helyezést ér el, tavalyi ötödik helyét idén – a Yale-t megelőzve – a harmadikra cserélte.

A QS Quacquarelli Symonds cég 2004 óta minden évben elkészíti a felsőoktatási intézmények világrangsorát, amelyet több szempont – például a munkáltatói vélemények, az oktatók és a hallgatók aránya, az előadók tudományos munkáinak idézési gyakorisága, valamint a külföldi hallgatók és oktatók száma – alapján állítanak össze. Milyen szempontok alapján rangsorolnak a világ vezető felsőoktatási kutatóintézetei? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Magyar egyetemek a vlág legjobbjai között

Az ELTE és a szegedi egyetem a legfrissebb sanghaji felsőoktatási rangsorra is felkerült: mindkét intézmény a 301-400. helyezést szerezte meg az ARWU-listán, amelyet 2003 óta minden évben összeállít a sanghaji Jiao Tong University, a szakemberek százpontos rendszerben értékelik az oktatók és az egykori hallgatók szakmai elismertségét, a publikációk számát és idézési gyakoriságát - a listáról bővebben itt olvashatsz.. A Times Higher Education 2011-es rangsoráról azonban lecsúsztak a magyar egyetemek - a legjobb intézmények listáját itt nézheted meg.

(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X