szerző:
Eduline

Mit csináltok a vizsga előtti este? Éjszakába nyúlóan tanultok vagy félrerakjátok a tananyagot? Elmondjuk, hogy mit csináljatok (és mit ne csináljatok).

Ha a stressz rontani szokott a teljesítményeteken, nincs értelme tanulni a vizsga előtti éjszakán (csak ha nagyon muszáj), a vizsga előtt közvetlenül meg főleg nem. Sokkal jobb, ha kipihenten érkeztek vizsgázni, ezért érdemes eleget aludni, feltéve ha tudtok, de akár a relaxáció, akár a mozgás óriási segítség lehet.

Így lesztek összeszedettek, és így tud addigra igazán elmélyülni az elsajátított tudás, amit mi sem erősít jobban, mint egy pihentető alvás.

Mi segíthet a vizsgadrukk legyőzésén?

Ha mégsem tudjátok félretenni a tananyagot, és csak a vizsgára tudtuk gondolni, érdemes kicsit közelebb hoznotok magatokhoz. Ahelyett, hogy egy rettegett, távoli, de egyre közeledő eseményként fogjátok el, képzeljétek magatokat bele a szituációba. Gondoljatok bele, hogy milyen lesz például kihúzni egy tételt, majd átgondolva beszélni róla stb.

Ezért szokott nagy segítség lenne, ha egy barátnak/családtagnak elmondhatjátok a tananyagot, tételt, mert így éles helyzetbe képzelhetitek magatokat. A lényeg, hogy ne csak tétlenül szorongjatok, idegeskedjetek, hanem próbáljatok meg vagy pihenni vagy tényleg aktívan foglalkozni az adott tantárggyal.

Öt tipp az érettségi felkészüléshez: ne hagyjátok az utolsó pillanatra!

Idén május 7-én, a magyar írásbelivel veszi kezdetét az érettségi szezon, vagyis alig néhány hét maradt hátra a középiskolásoknak a felkészülésre. 1. Kezdj hozzá időben! Sok kicsi sokra megy. Ha időben nekikezdesz a tanulásnak, és felosztod a tanulnivalót, még kényelmesen belefér az idődbe, hogy kapkodás nélkül meg tudj tanulni mindent, így az érettségi előtt már csak fel kell frissítened a tudásodat egy kis emlékezetfrissítő átolvasással.