szerző:
Eduline

Ha gyakornoknak jelentkeztek vagy már rendes állásra, akkor is részt kell vennetek egy interjún. Számos kérdést tesznek majd fel nektek, és ha rosszul válaszoltok, bizony bukjátok a munkát.

1. Meséljen magáról!

Készüljetek fel előre, ez ugyanis az egyik sablonkérdés. Jó, ha tudtok pár mondatot mondani a tanulmányaitokról, a személyiségetekről és a képességeiteket is fényezhetitek egy kicsit. Ha összeszedetten tudtok beszélni, az határozottságot, magabiztosságot sugároz. Azonban ne beszéljetek a családi életetekről vagy a háziállatotokról, és ne áradozzatok a hobbitokról sem - persze, ha érdekes, megemlíthetitek.

2. Miért akar nálunk dolgozni?

Ez eleinte buta kérdésnek tűnhet, hiszen erre mindenki azt válaszolná szíve szerint, hogy pénzre van szüksége azért, hogy éhen ne haljon. Ilyenkor azonban az őszinteség nem éppen okos ötlet, semmiképp ne mondjátok meg, hogy egy éve állást kerestek vagy hogy eddig száz hely utasított el titeket. Az interjú előtt nézzétek meg a cég honlapját, és említsetek meg egy-két szimpatikus elemet.

3. Hogyan képzeli el a karrierjét öt év múlva?

Olyan szakmai célokról beszéljetek, amelyeket a cégnél is el tudtok érni, például szeretnétek elismert mérnökök lenni. Semmiképpen se valljátok be, hogy ez csak átmeneti megoldás, és egy egészen más szakterületen képzelitek el a jövőtöket.

4. Mekkora fizetéssel lenne elégedett?

Nézzetek utána, mennyit kapnak a hasonló végzettségű vagy hasonló munkakörben dolgozó emberek: sok álláshirdetés tartalmazza, hogy milyen fizetést kínálnak, az iparágak szerinti átlagbéreket pedig megtaláljátok az interneten is. Túl alacsony összeget semmiképpen se mondjatok, mert a munkáltató azt hiheti, hogy nem becsülitek meg a saját munkátokat, és így is fog titeket kezelni. Nem baj, ha kicsit többet mondtok annál, amennyit szeretnétek (maximum 5-10 százalékkal), mert ebből még tud alkudni a cég.

5. Önnek van valamilyen kérdése?

Mindenképpen legyen valamilyen kérdésetek. Ha nem tesztek fel legalább egy-két kérdést, azt sugalljátok, hogy nem igazán érdekel titeket a munka. Érdemes rákérdezni arra is, lesz-e következő interjú, és mikor értesítenek az eredményről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!