szerző:
Eduline

Tavaly minimum 31 500 magyar állampolgár távozott legalább egy évre külföldre, majdnem másfélszer annyi, mint egy évvel korábban. Az emigráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti, 77 százaléka pedig még nincs 40 éves - írta a Világgazdaság.

©

A délkelet-európai országok migrációját kutató SEEMIG-projekt alapján azoknak a magyaroknak a számát, akik 2013-ban mentek távoztak tartósan külföldre, 21 580-ra tették a kutatók az egészségbiztosítási és egyéb nyilvántartások alapján – írta a Világgazdaság.

Ehhez képest nőtt 2014-ben 46 százalékkal, 31 500-ra az emigránsok száma. Maguk a KSH munkatársai is rámutatnak, hogy a hazai nyilvántartási rendszerek alapján összeállított adatok a bejelentések esetleges elmulasztása miatt meglehetősen alulbecsültek. Ezt igazolják, hogy a fogadó országok vándorlási adataiból nyert adatok jóval meghaladják a hazai nyilvántartások adatait. A magyarországi kivándorlás utóbbi években tapasztalható növekedését ezek is alátámasztják. A külföldi munkákról szóló cikkeinket itt találjátok.

A KSH kutatói továbbra is úgy látják, hogy külföldre túlnyomórészt a fiatalabbak mennek: az emigráns magyarok 44 százaléka 30 év alatti, 77 százaléka pedig még nincs 40 éves. A kivándorlók többsége, 54 százaléka férfi, közel kétharmaduk nőtlen. A legvonzóbb tartózkodási hely a kivándorlók számára még mindig Németország, az Egyesült Királyság, illetve Ausztria.

A Világgazdaságnak nyilatkozott Hárs Ágnes, a Kopint–TÁRKI vezető kutatója, aki elmondta, nincs gazdasági racionalitása annak, hogy belátható időn belül megálljon, vagy akár csak lassuljon a magyarországi munkaerő-migráció.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!