szerző:
Eduline

Mit is csinál pontosan az UX-es szakember? Kik ők, és miben segítik a mindennapjainkat? Hallottál már róluk? Itt most elolvashatod, mivel foglalkoznak valójában.

Ahogy már korábban is írtunk róla, a UX egy olyan IT-s szakma, amelyre hatalmas kereslet van itthon és külföldön is. A felhasználói igényekkel foglalkozó informatikai szakemberek azokon dolgoznak, ami a weboldalak mögött van, amiről lehet, hogy nem is tudod, hogy létezik, mégis meghatározza a netes élményeidet.

A UX-esek azokat az utakat térképezik fel, amit te bejársz böngészés közben. Megnézik különböző módszerekkel és kutatásokkal, hogyan lehet egy oldal nem csak felhasználóbarát, de praktikus és mutatós is. Olyan weboldalakat újítanak meg és hoznak létre, amelyeken a felhasználók már egy személyre szabott felületet kaphatnak. Nem számít, hogy még nem látogattál el az adott oldalra korábban, az előzetes felmérések alapján felállított állandó vagy potenciális látogatók csoportjába te is beletartozol, így már a te igényeidre is fel vannak készülve.

Egy-egy oldal megtervezése során komoly háttérkutatásokat folytatnak, és ezek egyfajta pszichológiai vagy szociálpszichológiai viselkedésekre és attitűdökre épülnek. A felhasználó az elsődleges szempont.

Rengeteg az üres álláshely, de ki alkalmas betölteni? Mivel foglalkozik a UX-kutató?

Múlt heti cikkünkben írtunk arról, hogy rengeteg szakember hiányzik Magyarországon a felhasználói élménnyel foglalkozó szakterületről. A szakmában csak UX-szakembernek hívott munkakört kívülállóként nehéz elképzelni, ezért megkerestük Kovács Zsuzsát, a Prezi Senior UX-kutatóját, hogy meséljen arról, milyen munkát végez, és kinek ajánlja ezt.

Belegondoltál abba, hogy milyen lenne UX nélkül a böngészés? Ha nem élveznéd azt, amit csinálsz, lehet, hogy sokkal kevesebb információhoz jutnál el, hiszen lehet, hogy hamarabb befejeznéd az oldalak nézegetését. Történt már veled olyan, hogy kerestél valamit, de egyszerűen nem jutottál hozzá az információhoz, mert csak oldalról oldalra kattintottál, és belevesztél a felesleges információáradatba?

A UX-esek ezért foglalkoznak azzal, hogy az adott felhasználói igényeidet kielégítsék. Ha például te a potenciális látogató kategóriájába tartozol egy adott oldalnál, amit információszerzés céljából keresel fel, akkor az, hogy milyen utakon találod meg, milyen gyorsan jutsz a keresett adathoz és mennyi időt töltesz az oldalon, mind-mind a UX fejlesztésnek köszönhető. Mennyivel jobb érzés, ha tudatosan képes vagy használni ezeket, és nem kell azon idegeskedned, hogy vajon mennyi időt vesztegetsz majd el a hatalmas körutakon.

Ha érdekel a téma és szívesen olvasnál még erről, az eddig nem sokak által ismert világról, akkor kövesd te is a most induló cikksorozatunkat, melyben minden héten hasonlóan érdekes dolgokat tudhatsz meg a UX-esekről és a felhasználói igényekkel foglalkozó szakemberekről, kutatásaikról és munkájukról.