Fizetésemelés jöhet 2018 januájától, ők keresnek majd jóval többet, mint eddig

6

Vendéglátást tanultok, szakképzett pincérek vagy éppen szakácsok vagytok? Jó hírünk van: a két évvel ezelőtt érvényes garantált bérminimum kétszeresét, vagyis több mint bruttó 240 ezer forintot is hazavihetnek 2018 januárjától a vendéglátóiparban és a szálláshely-szolgáltatásban foglalkoztatott szakképzett munkavállalók – tudta meg a Magyar Idők a munkaadók és a munkavállalók szervezeteinek érdekegyeztető fórumaként működő Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság (ÁPB) társelnökétől.

Forrás: Fülöp Máté

Hülvely ­István a lapnak elmondta: a szóban forgó összeg a tárgyalások jelen állása szerint jelentősen meghaladja majd a kormány által a versenypiacon kötelezően előírt, bruttó 180 ezer forintos garantált bérminimumot.

hirdetés
hirdetés

Egy olyan ágazati kollektív szerződésen dolgozunk, amely a jövő évtől a legmagasabb bérminimumot biztosítja a szűkebb értelemben vett statisztikai ágazatban, azaz az szj-számok szerint besorolt vendéglátó- és a szálláshely-szolgáltatások területén – mondta.

Ismertette, a munkaadói oldal tervezett vállalása szerint a januári országos emelés mellé úgynevezett garantált bérkiegészítést rögzítenének az ágazati kollektív szerződésben. A foglalkoztatottak javára szóló, tízezrekben jelentkező nettókereset-emelkedésről szóló megállapodás mindenkire érvényes lesz, aki a kétoldalú bizottságban képviselteti magát, illetve aki önként csatlakozik.

Kiemelte: a jelentős fizetésemelés nem csupán az újonnan érkező szakmunkásokat érintené. Így például a területen alkalmazott bérpiramis szerint az, aki már teremfőnökként dolgozik, a következő évben arányosan többet kell kapjon, mint az új kollégák vagy a szakképzettséget nem igénylő munkakörökben foglalkoztatottak.

Fizetési adatok: ennyit lehet keresni az öt legnépszerűbb gazdasági alapszakkal

Gazdasági alapszakon szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 öt legnépszerűbb gazdasági alapszakjának elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

gallamariann

A "bruttó"-t valóban nem lehet "hazavinni" azt még egyéb járulékok terhelik, így keletkezik a "nettó" amit majd valóban haza lehet vinni. Miért nem tájékozódik a cikk írója mielőtt hülyeségeket irogat, félrevezetve ezzel a munkavállalókat, aki majd a HR ajtajában fog hisztizni, lobogtatva ezt a cikket, hogy ő bizony 240 e ft-ot akar hazavinni, mert ezt olvasta!!!

Ha-ha és a szociális ágazatban dolgozók?

"Pedagógus életpályamodell" - ha-ha! Elméletileg, értelmes, intelligens emberek tízezrei bevették ezt a hülye dumát néhány tucat vadbaromnak. Ők nyilván azt is elhiszik, hogy itt nincs munkanélküli sem, csak néhány álláskereső. Hangzatos szavak, megfelelő elképzelés, hozzáértés, tartalom nélkül... Igazi magyaros. :)

Esetleg ideje lenne a szarházi magyar állammal is tárgyalni, hogy ne rabolja már ki se a munkáltatót, se a munkavállalót. Legfeljebb nem jut annyi pénz a sportra, a külföldiek támogatására, a nyomor további szaporítására, egyebekre. Szerintem a mai világban, ahhoz, hogy normális munkaerőt találjanak, a legrosszabbul fizetett munkakörben is minimum nettó 180-200.-ot kéne keresni! És ez a MINIMUM! különben cseszhetik. 30 évvel a rendszerváltás után itt tartunk. Ez szégyen! Már késő... És még nem ártana változtatni a tipikus magyar gyökér, tahó főnöki mentalitáson sem. Nem ártana a főiskolákon,egyetemeken, illemet, kulturált viselkedést tanítani. Megtanítani nekik, mi az, hogy mo-ti-vá-ci-ó. De mindegy, már reménytelen az egész... :)

"több mint bruttó 240 ezer forintot is hazavihetnek" - bruttót mióta visznek haza? Max nettót és az így már csak 160 ezer (gyerek nélkül és kedvezmény nélkül). Kérdés, ki tudja-e termelni a cég ezt a pénzt (nem).

Hajrá pedagógus életpályamodell.......

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X