Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Valami egészen furcsa dolgot mondott a szakképzésről a helyettes államtitkár

1

Jó, hogy a tárca nem "szociológiai értelemben" közelít a szakképzéshez, a szakképzési centrumok rendszere pedig bevált - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

Forrás: Túry Gergely

Pölöskei Gáborné egy debreceni rendezvényen azt mondta, hogy az NGM-ben "jó helyen van a szakképzés", a tárcánál ugyanis nem szociológiai értelemben közelítik meg ezt a területet, hanem abból a szempontból, hogy mi kell a gazdaságnak.

hirdetés
hirdetés

"A gazdaság motorja a képzésben van" - mondta, hozzátéve, hogy ezt szolgálja egyebek mellett az Ipar 4.0 program, a digitális oktatási stratégia vagy az Irinyi terv, amit Magyarország újraiparosítási stratégiájának nevezett.

Úgy vélte, az oktatási szektor ugyanakkor nem tud olyan rugalmas lenni, mint azt a gazdaság dinamikája megkívánná. Az oktatásnak elsősorban az a dolga, hogy megtalálja a készségfejlesztési lehetőségeket, amelyek a tehetséges és a hátrányos helyzetű gyerekek fejlődését szolgálják - magyarázta.

Pölöskei Gáborné szerint a gazdaság olyan munkaerőt vár, amely produktív munkavégzésre képes, az ezt megalapozó alapkészségekkel rendelkezik, harmóniában van önmagával, és kulcskompetenciája a gyors felfogóképesség.

"A szakképzésben a legjobb képességű, leginkább terhelhető gyerekekre van szükség" - emelte ki. Bevált a szakképzési centrumok modellje - mondta a helyettes államtitkár a Debreceni Szakképzési Centrumban (DSZC) rendezett fórumon, amelyen alap- és középfokú oktatási intézmények vezetői vettek részt.

A tapasztalatok szerint e centrumok megbízható gazdasági egységként működnek, szakmai munkájuk nagymértékben függ vezetőiktől - jegyezte meg, hozzátéve: a szakképzési centrum nem iskola, hanem az iskolák menedzsmentje, s ha ezt jól végzi, az iskolák is el tudják látni a feladatukat.

Pölöskei Gáborné beszélt arról is, hogy 12-ről 20-ra emelkedett a hiányszakmák száma. Akik ezeket választják, 30-50 ezer forint közötti havi ösztöndíjat kaphatnak. Azt mondta, a közfoglalkoztatottak átképzésében 85 ezren, a digitális szakadék csökkentésére szervezett képzésekben 260 ezren vehetnek részt.

Újabb változások jönnek: már megint reform előtt áll a szakképzés

A gazdaság igényeihez kell igazítani az oktatási rendszert, így újabb reformok előtt áll a szakképzés - írja csütörtöki számában a Magyar Hírlap. Az újság interjút készített Kanzsalics Eszterrel, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) főigazgatójával, aki a lapnak elmondta: a kormány tervei között szerepel a szakképzési centrumok szakmai és módszertani megerősítése a szakmai kamarákkal együttműködve.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

32100

„nem szociológiai értelemben közelítik meg ezt a területet, hanem abból a szempontból, hogy mi kell a gazdaságnak”

A szülők szempontja pedig az, hogy mi a legjobb a gyerekeiknek, ezért ha tehetik, nem adják szakgimnáziumba őket.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X