Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Kigúnyolták a terroristákat, börtönbe kerültek a diákok

Egyiptomban öt év szabadságvesztésre ítéltek három keresztény diákot csütörtökön, akik a bíróság meglátása szerint egy szélsőséges iszlamistákat kigúnyoló videofelvétellel magát az iszlám vallást sértették meg.

Forrás: pixabay.com

Negyedik, 15 éves társuk egy fiatalkorúak intézetébe kerül; büntetésének hosszát nem ismertették.

hirdetés
hirdetés

A felvételt egy ugyancsak kopt-keresztény tanár készítette tavaly áprilisban, két hónappal azután, hogy a szomszédos Líbiában az Iszlám Állam nevű terrorszervezet brutális módon kivégzett 20 egyiptomi és egy azonosítatlan származású afrikai keresztényt.

Kapcsolódó cikkek

Mi van a táskádban? Bomba?

Fejkendőben ment tanítani a keresztény tanár, felfüggesztették

A mindennapo rasszizmus ellen harcolnak a német egyetemeken

A muszlim hallgatók miatt szerveznék át a brit érettségi menetrendjét

Sajtójelentések szerint a diákok készítette videón egyikük letérdelve az iszlám imát utánozta, míg a többiek a háttérben nevettek. A Facebook közösségi portálra felkerült felvételen eljátszottak egy lefejezést is, az IÁ kivégzéseinek mintájára.

A videó felháborodást keltett a diákok falujában, az el-Minja tartománybeli Bani Mazár muzulmán lakosainak körében. A középiskolai hallgatókat tavaly májusban a kopt egyház hivatalos bocsánatkérése ellenére beidézte az ügyészség, és 90 napig vizsgálati fogságban tartotta őket.

A 90 milliós észak-afrikai ország lakosságának mintegy 11 százaléka keresztény. Az alkotmány preambulumának második cikke a saríát, az iszlám vallásjogot jelöli meg a törvénykezés alapjául, a harmadik cikk ugyanakkor garantálja az országban élő keresztények és zsidók polgári jogait, a 64. cikk pedig a teljes vallásszabadságot szavatolja.

Az egyiptomi büntetőtörvénykönyv szerint a vallások megvetését, a vallási jelképek megszentségtelenítését és a rítusok nevetségessé tételét viszont akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. A diákok tehát a maximális büntetést kapták, a felvételt készítő tanárt már korábban három év börtönre ítélték.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X