szerző:
Eduline

"Szükséges volt a kellő háttértudás, habár direktben nem kérdeztek fogalmakat, azért azok, akik jártasabbak a témákban, kellő háttértudással rendelkeznek, ők tudták igazán jól megírni" - mondta az Eduline-nak a mai történelemérettségiről Repárszky Ildikó a Történelemtanárok Egyletétől.

©

A középszintű töriérettségi összes esszéfeladatának megoldását itt találjátok.

Itt ellenőrizhetitek, jól oldottátok-e meg a rövid feladatokat.

"Bár nem volt túl könnyű, összességében mégis megírható feladatsor volt. Picit sok volt a karikázós feladat, de voltak kifejezetten ötletes feladatok is. Szükséges volt a kellő háttértudás, és bár direktben nem kérdeztek fogalmakat, azok tudták igazán jól megírni, akik jártasabbak a témákban, kellő háttértudással rendelkeznek" - mondta az Eduline-nak Repárszky Ildikó a Történelemtanárok Egyletétől.

A történelemtanár szerint a karikázós feladatokkal könnyítettek az érettségin: "a diákokat segítette, hogy már készen kapták a magyarázatokat, nem nagyon kellett saját ismereteiket megfogalmazniuk. Ez elkényelmesítheti őket, főleg ha a jövő generációira gondolunk" - fogalmazott Repárszky Ildikó, hozzátéve: "az esszék között két könnyű, két nehéz volt, amit csak úgy lehetett választani, hogy egy nehéz és egy könnyű, olyan opció nem volt, hogy két könnyű".

Repárszky Ildikó szerint a Horthy-korszakra vonatkozó feladat nem volt egyértelmű, míg az ENSZ-szel kapcsolatos feladatot kifejezetten nehéznek tartja, és azt is hozzátette: vallástörténeti kérdésekből kicsit sok volt a tesztben.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

"A tipográfiai részek viszonylag egyszerűek voltak, a szövetségi rendszeres feladat pedig nagyon ötletes volt" - mondta a történelemtanár, majd hozzátette, hogy nagyon pozitív volt az iskolai szegregációs feladat: "ez azt üzeni a tanároknak is, hogy foglalkozni kell a jelenkori eseményekkel".

Repárszky Ildikó úgy értesült a diákoktól, hogy inkább tartották nehéznek, mint könnyűnek: egy 10-es skálán olyan 6-7-8-as értékelték - fogalmazott.

A középszintű töriérettségin 180 percet kaptak a diákok, ennyi idő alatt két feladatsort kellett megoldaniuk. Az első blokkban egyszerű, rövid választ igénylő feladatok voltak – mind a 12 feladat valamilyen forrás (szöveg, kép, diagram stb.) feldolgozását és értelmezését várta a vizsgázóktól.

A második feladatsor kétféle esszéfeladatot tartalmazott: egy rövid feladatot, amelynél körülbelül 100-130 szóban (vagyis 12-16 sorban) kellett kifejteni a megadott témát, míg a hosszú feladatnál körülbelül 210-260 szóban (vagyis 26-32 sorban) kellett kifejteni a témát.

A töriérettségiről itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat.

Kádár János beszéde és Lázár János városa a töriérettségi feladatai között.

Nyilasuralom, KGST-országok, etnikai változások a töriérettségi második részében.

Könnyű feladatsort kaptak töriből az érettségizők, de egy-két kérdés becsapós lehet.

Pánik, piros atlaszok, kabalaállat: így indult a töriérettségi.

Indul a töriérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Szerdán a történelemmel folytatódik a 2018-as tavaszi érettségi szezon, több tízezren oldják majd meg a közép- és emelt szintű feladatsorokat. Az Eduline-on ma is mindent megtaláltok a feladatokról, diákokat és szaktanárokat kérdezünk a véleményükről, és persze jövünk a megoldásokkal! 07:44Milyen témákat kaptak a diákok tavaly?