szerző:
Eduline

Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére a feladatok megoldásához, amiben volt szó a hidegháborúról, önkénteskedésről egy baráti szabadulószobás programról is. "Az emelt nevetségesen könnyű volt, volt aki megkérdezte, hogy biztos emelt szintű feladatsort osztottak-e ki" - ez volt diákok véleménye az emelt szintű vizsgáról.

©

A középszintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az emelt szintű angolérettségi hivatalos megoldását itt találjátok.

Az angolérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt olvashatjátok.

A nyelvhelyességi feladatsor nyelvtanárok által kidolgozott megoldását itt nézhetitek meg.

A hallás utáni szövegértést mérő feladatsort itt találjátok.

Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére. A vizsgán, ahogy a középszinten is. Az első rész, az olvasott szöveg értése volt, a második a nyelvhelyességi feladatsor, aztán hallott szöveg értése és végül pedig az íráskészségi feladatsor. Tehát ugyanabban a sorrendben mint középszinten, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható volt nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem alkalmazható.

Emelt szinten idén a szövegértési feladatsorban volt szó az olaszok kávézási szokásairól és egy esküvői "balesetről" is. A nyelvhelyességi feladatsorban volt szó a hidegháborúról, egy tetoválóművész lánykéréséről és egy vállalkozásról is. A hallott szöveg értésében ez egyik feladat egy szoborparkról, egy másik pedig a biciklis karambolokról és balesetekről volt szó.

Az íráskészség feladatsorban egy baráti levelet kellett írni egy szabadulós szobás programról, illetve egy kommentre kellet reagálni, ami az önkéntességről és az adományokról szólt.

"Szerintem nagyon könnyű volt, nem is emelt szintű feladatsor. Nekem elég volt az idő is. A 15 perc mondjuk nevetséges három nap folyamatos érettségi után, de jól esett egy kicsit kimenni a teremből" - mondta az Eduline-nak egy végzős gimnazista.

"Szerintem jól ment, de egy kicsit megcsúsztam az idővel, úgyhogy a második szövegalkotással nagyon neccesen végeztem" - mondta egy másik emelt szinten érettségiző diák. "A hallgatás is jó volt, nem volt zavaró körülmény és érthetőek voltak a szövegek is" - tette hozzá.

Olyan vélemény is érkezett, hogy: "az emelt nevetségesen könnyű volt, volt aki megkérdezte, hogy biztos emelt szintű feladatsort osztottak-e ki".

Angolérettségi: az első levél megoldási javaslata

Egy kínos ügyben kell tanácsot adniuk a vizsgázóknak az angolérettségi utolsó részében

Egy nagyon furcsa "sportágról" is kaptak szöveget a nyelvhelyességi tesztben az érettségizők

Nagyon nehéz feladatot is kaptak a diákok az angolérettségin, "egyenetlen" a feladatsor

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Angolérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!

Ma az angollal folytatódnak az érettségi vizsgák, több tízezren töltik majd ki a négy részből álló feladatsort. Az Eduline-on folyamatosan beszámolunk a feladatokról, diákokat és tanárokat kérdezünk az írásbeliről, a vizsga után pedig jövünk a nyelvtanárok által készített, nem hivatalos megoldásokkal. Az angol érettségi nap szakmai támogatását köszönjük az Euro Nyelvvizsga Központnak.