szerző:
Eduline

A Felvi 2012-es rangsorában mind a hallgatói, mind az oktatói kiválóság alapján a Budapesti Corvinus Egyetem áll az...

©

A Felvi 2012-es rangsorában mind a hallgatói, mind az oktatói kiválóság alapján a Budapesti Corvinus Egyetem áll az élen: a gazdálkodástudományi kar (BCE-GTK) – megtartva tavalyi eredményét – a hallgatói, míg a közgazdaságtudományi kar az oktatói listán utasította maga mögé a többi gazdasági képzést. Megjelent a HVG Diploma különszáma, benne az összesített kari és képzési területi rangsorokkal - a kari rangsorról itt olvashattok.

Hallgatói és oktatói kiválóság – a legfontosabb változások

A hallgatók kiválósága alapján felállított rangsor élmezőnyében több változás is történt: a tavaly ezüstérmes Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara idén a negyedik helyre csúszott vissza, a 2011-esnél szintén rosszabb eredményt ért el a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, amely idén négy hellyel maradt le a dobogóról.

Az idei rangsor egyik nagy nyertese a Budapesti Gazdasági Főiskola: a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar (BGF-KVIK), valamint a Külkereskedelmi Kar a tavalyi negyedik, illetve nyolcadik hely után idén a második, illetve harmadik helyet szerezte meg az összesített listán. A főiskola harmadik, budapesti pénzügyi és számviteli kara (BGF-PSZK-BP) is bekerült a legjobb tízbe a hallgatói kiválóság listáján – ezzel hat fővárosi intézmény vezeti az összesített rangsort. A 2011-es rangsorokat itt nézhetitek meg.

Rang (hallgatók kiválósága) Intézmény Rang (oktatók kiválósága) Intézmény

1.

Budapesti Corvinus Egyetem GTK

1.

Budapesti Corvinus Egyetem KTK

2.

Budapesti Gazdasági Főiskola KVIK

2.

Tomori Pál Főiskola

3.

Budapesti Gazdasági Főiskola KKK

3.

Szent István Egyetem GTK

4.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GTK

4.

Debreceni Egyetem GVK

5.

Budapesti Corvinus Egyetem KTK

4.

Pécsi Tudományegyetem KTK

A felvett hallgatók pontátlaga – ugyanúgy, mint tavaly – a BCE két gazdasági karán volt a legmagasabb (462 és 460), míg legtöbben a BCE-GTK, valamint a BGF-PSZK-BP képzéseire jelentkeztek első helyen.

Az oktatói kiválóság összesített rangsorában viszont taroltak a vidéki intézmények. A tavalyi első helyezett Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara idén lemaradt a dobogóról, helyét a Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar vette át. A második helyet – hét helyezést javítva a tavalyi eredményén – a 2011-es listán a kalocsai Tomori Pál Főiskola szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara került, amely tavaly még az ötödik volt.

Piaci tényezők

Ami a munkáltatók besorolása alapján felállított rangsort illeti: a 2011-es lista élmezőnyében nem történt változás, az első két helyen most is a BCE Közgazdaságtudományi Kara, illetve Gazdálkodástudományi Kara áll, amelyet a BGF Pénzügyi és Számviteli Kara követ.

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kara javított a piaci eredményén, a tavalyi hatodik helyről a negyedikre lépett elő. Az ötödik helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara áll, amelyet a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara és a BGF-KVIK követ a munkáltatók besorolása alapján. A gazdasági intézmények tavalyi rangsoráról szóló összefoglalónkat itt olvashatod.

A HVG Diploma különszámában minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, a képzési területi rangsorokról, de megismerheted a diplomás pályakövetési rendszer intézményi adatait is. Kiderül, milyen elhelyezkedési esélyek várnak rád, és hogy pályakezdőként milyen fizetésekre számíthatsz. A 2012-es HVG Diploma különszámot a HVG Ügyfélponton rendelheted meg.