Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A legjobb gazdasági egyetemek és főiskolák listája

5

Többszörösére nőtt a gazdasági képzésre jelentkezők száma az elmúlt években, a hallgatók összesen harminchárom egyetemi és főiskolai kar közül választhatnak. A Felvi rangsora alapján idén a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kara kapta a legjobb minősítést. Ízelítő a HVG Diploma különszám tartalmából.

Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar, a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar – az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek a legjobb gazdasági képzést nyújtó felsőoktatási intézmények Magyarországon. Az élen álló Corvinus eredménye nem meglepő: az egyetem a 2009-es és a 2010-es Felvi-rangsorban is a legjobb minősítést kapta, két egyetemi karral is szerepel az első tízben.

A Debreceni Egyetem gazdasági kara azonban több helyet javított az elmúlt években: míg 2009-ben „csupán” a hetedik volt a rangsorban, 2010-ben már a negyedik, idén pedig a második lett. Ugyancsak nagy nyertes a Zsigmond Király Főiskola, a Kaposvári Egyetem, valamint a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara - ez utóbbi a 2009-es tizedik helyhez képest idén az ötödiket szerezte meg.

hirdetés
hirdetés
Rang Intézmény Rang a hallgatók kiválósága alapján Rang az oktatók kiválósága alapján
1. Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar 1. 4.
2. Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar 5. 3.
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 2. 8.
4. Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kar 9. 2.
5. Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar 7. 5.
6. Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 12. 1.
7. Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar 6. 17.
7. Zsigmond Király Főiskola 16. 7.
9. Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar 14. 11.
9. Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar 3. 22.


Hallgatók és oktatók: milyen a sorrend?

A felvett hallgatók átlagos pontszáma a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi, valamint Közgazdaságtudományi Karán, illetve a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán volt a legmagasabb, 2010-ben meghaladta a 450-et. A legjobb középiskolák hallgatói legnagyobb arányban szintén a BCE és a BME képzéseire járnak.

A PhD-hallgatók száma alapján a Pécsi Tudományegyetem vezet a Szent István Egyetem előtt - míg az egy OTDK-helyezésre jutó nappali tagozatos hallgatók száma a Debreceni Egyetem gazdasági karán a legkedvezőbb.

Az oktatói kiválóság rangsorában szintén a Pécsi Tudományegyetem áll az élen a BCE Gazdálkodástudományi Kara, valamint a Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kara előtt. A kandidátusi fokozattal rendelkező oktatók aránya a BCE-n, a PhD-fokozatúaké a debreceni karon, az akadémiai doktoroké a ZSKF-en a legmagasabb, az egy minősített oktatóra jutó hallgatók számát tekintve pedig a Tomori Pál Főiskola előzte meg a többi felsőoktatási intézményt.

Gazdasági képzések: évek óta a csúcson

2010-ben is taroltak a gazdasági képzések – már ami a jelentkezők számát illeti. A tíz legnépszerűbb szak közül öt gazdasági, az abszolút kedvenc ismét a turizmus-vendéglátás lett: bár kevesebben jelentkeztek a képzésre, mint egy évvel korábban, még így is csaknem 4400-an jelölték meg első helyen. A diákoknak a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán kellett a legtöbb (446) pontot összegyűjteniük, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán 418 pontot, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskoláján (idén már a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola része) pedig 409 pontot követeltek meg a a turizmus-vendéglátás szakra jelentkezőktől.

A 2010-es felvételi időszak második legnépszerűbb képzése a gazdálkodás és menedzsment lett, amely közel négyezer diákot vonzott – nekik a költségtérítéses képzéshez is legalább 406 pontot kellett összegyűjteniük. Évek óta a top 10-ben szerepel a pénzügy és számvitel (2735 jelentkező) és a kereskedelem és marketing (1956 jelentkező), a nemzetközi gazdálkodás (2350 jelentkező) azonban idén jutott be először a legnépszerűbb képzések közé.

Idén egyetlen felsőoktatási intézmény sem kérte jelentkezőitől a maximális 480 pontot, a legtöbb, 462 és 453 pont azonban a Budapesti Corvinus Egyetem két gazdasági képzéséhez kellett: a nemzetközi gazdálkodáshoz, valamint a gazdálkodás és menedzsmenthez.

Szabó Fruzsina
eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

Nóra Kele

A hallgatók kiválóságának a mércéje a felvételi pontja, nem pedig az, ahogy az egyetemen teljesít.

Szabolcs

Ha valaki ambiciózus, akkor egy huszadrangú középiskolában is össze tud szedni 420 pontot. Ugyan az az érettségi, ugyanazok a pontok. És ha megemlítem: egy huszadrangú középiskola ötöse nem valószínű, hogy u.a. a tudást takarja, mint a legjobbé, de ugyan annyi pontot kap rá. Az év végi ötös az ötös mindenhol.

Szabolcs

Véleményem szerint az évek óta megjelenő felsőoktatási rangsor egy gerjesztett probléma, feszültséget okozó dokumentum, ami nem mellesleg számos disszonanciát hordoz magában. Példának okán, ha a Pécsiközgáz oktatói kiválósága a legjobb, akkor hogyan lehet, hogy a hallgatói kiválóság csak a 12. E logika szerint a pécsi oktatók nem oktatnak jól, vagy nem kérik vissza az anyagot?

Nemo

A tudományos fokozatok között meg kell különböztetni, hogy hol szerzi meg
a fokozatot az illető. Van olyan intézmény, ahol a PhD fokozatot csak az nem tudja
megkapni, aki nem akarja, míg más helyen nagyon komoly munkabefektetésre van szükség.
Továbbá az oktatók kiválóságának megítélése nagyon bonyolult (attól is függ, hogy aktívan
kutat-e, publikál-e). A szerzőnek alaposan kellene utánajárnia.

Nemo

A szerzőnek nem tudja a tudományos fokozatokat
Pl. a szerző szerint az akadémiai doktoroké a ZSKF-en a legmagasabb", pedig
ott csak egy embernek van DSc fokozata.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X