Szigorítanának az érettségi szabályain, plusz egy érettségi tárgyat javasol az MNB

1

Kötelező természettudományos érettségivel növelné a reál területen tanuló egyetemisták és főiskolások számát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - derül ki abból a 180 pontos javaslatcsomagból, amelyet kedden átadták a Nemzeti Versenyképességi Tanácsnak.

Forrás: Túry Gergely

"Kötelező természettudományos érettségi (a matematikán felül), a természettudományos tárgyak oktatási színvonalának növelése a közoktatásban, tudatosabb karriertervezés elősegítése a középiskolások körében, lemorzsolódás csökkentése az egyetemi képzéseken" - sorolja a javaslatokat a Magyar Nemzeti Bank anyaga.

hirdetés
hirdetés

A kötelező természettudományos érettségi bevezetésének ötletével már a Hoffmann Rózsa-féle államtitkárság is foglalkozott, végül azonban lemondtak róla. Akkori sajtóhírek szerint azért vetették el végül, mert a hat érettségi vizsga túl nagy terhet rótt volna a diákokra, és a vizsgák időben is elhúzódtak volna.

Új tantárgyat vezethetnek be az iskolákban, ha a kormány rábólint a nemzeti bank ötletére

Új kötelező tantárgy bevezetését javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely száznyolcvan pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az ország versenyképességének javításáról. "Középiskolai tantárgyi reformot" végrehajtása - többek között ilyen lépésre lenne szükség a középiskolákban a Magyar Nemzeti Bank szerint - derül ki az MNB 180 pontos javaslatcsomagjából.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

32100

Valóban szükség lenne rá, akár a matek alternatívájaként is elsőre.
Persze csak azután, hogy ismét kellő óraszámban tanulhatnak természettudományos tárgyakat a leendő érettségizők (még a szakgimnazisták is).
Jelenleg a lenullázódásnál tartanak már ezek a tantárgyak, leginkább tán a kémia. Hiába kiabáltunk, hogy nem a megszüntetésük a megoldás, a hamarmunkaerő fontosabb volt.
Persze mára már az is kérdés, ki fogja tanítani ezeket a tantárgyakat. Mert a szakképzés átszabásakor a két természettudományos szakkal rendelkező tanárokat úgy megnyomorgatták, hogy aki tehette, el is hagyta az iskolát (30-40 év után is).

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X