Új tantárgyat vezethetnek be az iskolákban, ha a kormány rábólint a nemzeti bank ötletére

Új kötelező tantárgy bevezetését javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely száznyolcvan pontos javaslatcsomagot dolgozott ki az ország versenyképességének javításáról.

Forrás: Túry Gergely

"Középiskolai tantárgyi reformot" végrehajtása - többek között ilyen lépésre lenne szükség a középiskolákban a Magyar Nemzeti Bank szerint - derül ki az MNB 180 pontos javaslatcsomagjából. Jó lépésnek tartanák például a kötelező tananyag felülvizsgálatát és a fakultációk szerepének növelését, bevezetnék a kompetencia alapú középiskolai felvételi tesztet, a programozást pedig a matematikaoktatásba integrálnák.

hirdetés
hirdetés

Fontos javaslat, hogy új kötelező tantárgyat vezetnének be: a diákok alapvető jogi, gazdasági, társadalmi és pszichológiai ismereteket szereznének.

A pénzügyi ismeretek oktatásának javaslata már korábban is előkerült, a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó, márciusban közzétett stratégiában is szerepel, hogy a pénzügyi ismereteket kötelező tartalomként fogják oktatni a 7-10. évfolyamon. A stratégia arra is kitért, hogy a 3-6. évfolyam „tantárgyi tartalmaiban” meg kötelező lesz a pénzügyi nevelés megjelenése, a matematikaórákon pedig növelni kell a „háztartási/pénzügyi” problémákhoz kapcsolódó pénzügyi matematikai feladatok arányát.

Kevés helyen oktatnak pénzügyi ismereteket

Pénzügyi  ismereteket jelenleg csak a szakgimnáziumokban oktatnak külön tanórákon, kötelező tantárgyként, más iskolákban – elvileg – a közismereti órákon jelenik meg a téma, de az intézmények úgy is dönthetnek, hogy a szabad órakeretből szakítanak ki heti 45 percet a pénzügyi ismeretek tanítására.

Az NGM szerint azonban kevés helyen döntenek így, „az eddigi tapasztalatok alapján csak elszórtan (a diákok 10%-át elérő mértékben) jelent meg az iskolai gyakorlatban a szabadon választható órakeret terhére a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása, melynek fő oka a megfelelő tankönyvek és a képzett tanárok és a képzések hiánya” - írják.

Így tanulnak majd pénzügyet az ötödikes és hatodikos iskolások

Szeptembertől a pénzügyi tudatosságot erősítő feladatok is bekerülnek az általános iskola 5. és 6. osztálya számára készült matematika munkafüzetekbe, a példákat a Pénziránytű Alapítvány dolgozta ki - mondta Szolnokiné Pap Judit, az alapítvány vezető kommunikációs szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X