Nem volt benne a hivatalos tananyagban az emelt szintű érettségi kérdése

Meglepő módon nem nagyon hasonlított történelemérettségire az emelt szintű feladatsor, inkább az irodalom és a szövegértés kombinációjára - meséli nekünk Dénes Amanda Vanessza, aki idén emelt szinten érettségizett történelemből.

A középszintű történelemérettségi hivatalos megoldását itt találjátok meg, az emelt szintűét pedig itt.

Forrás: Túry Gergely
hirdetés
hirdetés

Kérdeztek benne körülbelül két évszámot és három törvényt. A feladatok nagyrésze tényleg konkrétan szövegértésre volt kiélezve. Mondták is, hogy erre lesz, de arra nem számítottam, hogy ilyen mértékben.

A mai emelt szintű történelem érettségiben az Alaptörvényből és a globális világgazdasági problémákból is kérdeztek. Amanda szeirnt alig ha volt nyolc feladat, ami valós történelmi tudást kért volna számon.

Volt egy 48' előtti reformkori feladat, amiben fel kellett ismerni, hogy Eötvös József milyen eszméket vallott - de abban is volt szövegértési rész. Aztán volt egy szovjet propagandás... és abban is volt szövegértési rész! Igazából nem is jut eszembe olyan, ahol használnom kellett volna azt a tudást, amit megtanultam az érettségire.

Az idei emelt törétnelem érettségi sokkal könnyebb volt, mint az eddigiek, vagy amit a diákok vártak.

Az egyetlen furcsaság, hogy az Oktatási Hivatal honlapján a közzétett, elvárt tudást leíró dokumentum szerint csupán 2012-ig kérdezhetnek történelmet, azonban volt olyan feladat, ami ez utáni időszakra kérdezett rá, illetve az egyik hosszú esszé feladat is ami a mai magyar demokrácia működésére kérdezett rá, ami már jóval továbbmegy a megadott évszámon.

Nem feltétlenül könnyű vagy nehéz volt az idei érettségi, csupán más, mint amit a gyakorlás alatt megszoktunk.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a töriérettségiről.

Megvannak a középszintű töriérettségi első részének témái.

Itt pedig az esszéfeladatok témáit találjátok.

Emelt szintű történelem érettségi felkészítő

Online képzés célja: Az előkészítő a 2018 májusi emelt szintű történelem érettségi írásbeli és szóbeli vizsgájára készít fel. | | Tudomány, szociológia, oktatás , Érettségi, nyelvvizsga , Érettségi felkészítők , Középiskola, érettségi felkészülés

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X