Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Négy film, amit látnod kell, ha idén érettségizel

Már csak pár hét van az érettségiig, de két tétel között lazítanátok egy kicsit? Ajánlunk négy filmet, amely a középiskola végéről és persze az érettségiről szól - egyikben sem fogtok csalódni.

Moszkva tér

Tudjuk, sokszor ajánlottuk már, de nem véletlenül! A Moszkva tér igazi kultfilm, amely 1989-ben, a szocializmus utolsó évében, az eddigi legnagyobb érettségi botrány idején játszódik - a négy főszereplő, Petya, Kigler, Rojál és Csömör befejezi a középiskolát, és az érettségire készül - pontosabban megszerzi az érettségi tételeket, vonatjegyet hamisít, bulicímeket vadász a Moszkva (pardon: Széll Kálmán) téren. Szinte észre sem veszik, hogy közben valami nagyon nagy dolog történik az országban.

hirdetés
hirdetés

Kinek? Érettségizőknek, nosztalgiázni vágyóknak.

ImdB-értékelés: 10/7,9 pont

Éretlenek

Ez az a francia film, amelyet kötelezővé tennénk érettségi előtt - igazi feszültségoldó, ráadásul a puskázós jelenetek zseniálisak (a saját érettségiteken kipróbálni nem érdemes).

A sztori a következő: a XIV. Lajos Gimnázium minden tanulója megbukott az érettségi vizsgán, ennek ellenére az intézmény igazgatónője nem adja fel. Az új növendékeknek újabbnál újabb módszereket talál ki a tanulás eredményesebbé tételére. Ám minden hiába, ők Párizs leglustább diákjai. Hogy egy félresikerült diákcsíny következményeként a börtönt elkerüljék, le kell érettségizniük, ami segítség nélkül nem megy. Ezért a legfantasztikusabb trükköket, puskákat eszelik ki.

Kinek? Azoknak, akik túl sokat stresszelnek érettségi előtt.

ImdB-értékelés: 10/6,5 pont

Ámbár tanár úr

Újabb magyar film - nagyon más, mint a Moszkva tér, de érdemes megnézni. Tökéletes program egy szombat délutánra. A sztori: Ámbár tanár úr (ifjabb Baradlay Rómeó) édesapjával, idősebb Baradlay Rómeó nyugalmazott, de még hiperaktív zenetanárral és egy kakaduval él. Bűvésznek készült, de matematika-fizika szakos tanár lett.

A Bajza Gimnáziumban nem bíznak rá osztályt, ő a tartalék tanerő, akit mindig be lehet küldeni egy-egy lyukasórára. Egy látszólag átlagos nap azonban döntő változást hoz Ámbár tanár úr életében: a 4/c németóráján kell helyettesítenie, és beleszeret az osztály csodaszép sportcsillagába, Tímeába.

Kinek? Azoknak, akiknek van egy hasonló típusú tanáruk.

ImdB-értékelés: 10/4,5 pont

Az utolsó gyönyörű nyár

Előre szólunk: egy 1979-es filmet ajánlunk nektek, úgyhogy aki nem szereti a régebbi filmeket, ne ezzel kezdje a hétvégi mozizást. Aki megnézi, nem fog csalódni, az Imdb-n egész magas, 7,7 pontot kapott a 10-ből.

Az utolsó gyönyörű nyár négy kisvárosi fiúról szól: leérettségiztek, most kellene eldönteniük, hogy mihez kezdenek az életükkel. Tele vannak álmokkal és tervekkel, amelyek közül a legtöbb persze nem válik valóra.

Kinek? Azoknak a végzősöknek, akik nehezen viselik a változást.

ImdB-értékelés: 10/7,7 pont

Hivatalos: így változik az érettségi 2017-től, itt vannak a részletek

Nem érdemes az előző évek vizsgakövetelményei alapján felkészülni a 2017-es érettségire, több tantárgyból változnak ugyanis a feladatsorok, de az újdonsült szakgimnáziumok végzősei is nagy változással néznek szembe. Kötelező lesz a szakmai érettségi 2017-től a volt szakközépiskolák - új nevükön a szakgimnáziumok - végzősei kötelesek érettségizni a szakmacsoportuknak megfelelő szakmai tárgyból.

Ilyen lesz a 2017-es tavaszi érettségi: itt van az összes vizsgaidőpont

Mikor kezdődnek, meddig tartanak a 2017-es tavaszi érettségi vizsgák? Itt az összes dátumot megtalálhatjátok.

 

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X