Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Első infók: Kossuth-díjas bizantinológus művét kapták a diákok

8

Reggel 8-kor rendben elkezdődtek a magyarérettségik, 77.428 diák izgul most éppen a padokban.

A második rész feladatairól itt írtunk.

Moravcsik Gyula: A papíruszok világából című könyvének egy részét kell értelmezniük a diákoknak a magyarérettségi első részében.

hirdetés
hirdetés

A papíruszok világából című könyv az ókori szövegekről szól, Moravcsik a fennmaradásuk körülményeit vizsgálja benne az 1942-ben megjelent könyvben.

A magyar nyelv és irodalom tárgy középszintű írásbelije egyébként 240 perces. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlap esetében 60 perc, a szövegalkotási feladatlap esetében pedig 180 perc áll a rendelkezésükre.

Forrás: Túry Gergely

A vizsgázók a szövegértési feladatlapon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatják.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete.

A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

Tavaly Grendel Lajos: A mondern magyar irodalom története egy szövegrészlete volt az első rész feladata.

Kapcsolodó cikkek

Az első részben a Kossuth-díjas Moravcsik Gyula szövegét kellet értelmezni

Percről percre az idei érettségiről

Minden infó a magyarérettségiről

Minden, amit az idei érettségikről tudni kell

Tavaly ezeket a feladatokat kellett megoldani

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (8) , melyek közül a legfrissebbek:

Józsa Bálint

Nagyon nem volt rá idő. Viszonylag sok a feladat, és aki az elején figyelmesen elolvassa, semmire nem marad ideje, én is így jártam sajnos. Szerencsére az érveléssel tudtam javítani (jobb esetben).

Laszlozsu

Nem lesz ezzel gond. A szövegértés az egyszerűbb része magyar érettséginek. Ettől függetlenül lehet nehezen érthető a szöveg, de bízom benne, hogy minden diák kellően fel van erre készülve.

Gombóckirály

Siposné: "nagyokos" egy szó. Az összetett mondatokba célszerű lenne vesszőt tenni. ("Kíváncsi vagyok,...", állandó határozói alárendelés; az utolsó mondat pedig mellérendelő összetett.)
De sebaj,ítélkezz csak nyugodtan és pökhendien a szöveg és a feladat ismerete nélkül. Talán Vörösmartyt is dobjuk ki mint múmiát?

Szabó Katalin

A szövegértelmezés, nem nehéz ha figyelmesen, nyugodtan átgondolva olvassa el az ember. Én erről a műről,és írójáról őszintén írom, soha nem hallottam.Türelmesen várom a szöveg megjelenését. reméljük a mai diákok többet tudnak erről a műről . Izgulok értük!!!

Vida Erika

Az emelt szintű kérdéseit mikor lehet megtekinteni.

Bátyi Sándor

Szerintem szövegértési feladatként bármi feladható, nincs jelentősége a szerzőnek. A lényeg, hogy értsék!

Siposné Zsuzsa

Őszintén szólva még soha nem hallottam erről a könyvről. Kíváncsi vagyok melyik nagy okos múmia találta ki. Nagytakarítást csinált a padlásán és ott találta ezt a könyvet?!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X