Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

24

Délben ért véget a középszintű magyarérettségi - itt találjátok a szövegértési feladatsor szaktanár által kidolgozott, nem hivatalos megoldásait. A magyarérettségi nap támogatását köszönjük a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolának.

A második, szövegalkotási rész megoldását itt találjátok. Kövessétek a magyarérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat is!

A középszintű magyarérettségi hivatalos megoldása

hirdetés
hirdetés

Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldása

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (24) , melyek közül a legfrissebbek:

MR.BAGGINS

A kérdések megfogalmazása néhányszor nem volt egyértelmű, de amúgy nem vészes, aki nem ír előle közepest, az ne is érettségizzen:))

Erős Pista

És Hamis a hivatalos szerint, mindkettő nem a nyugat indulása korszakhatár, illetve nem kap külön fejezetet a határon túli irodalom. De ami az itt közölt megoldásban nagyobb gond, ha tényleg magyar tanár -aki ráadásul felkészíti a diákokat, hogy a 3-as, 11-es kérdés tök homály volt számára.

Váray Károly

Hát , hát, hát. Ha ez a magyar irodalom érettségi kicsúcsosodása akkor szomorú vagyok. Egy dolgot azonban idéznék a feladat szövegéből: " Az irodalom maga ennél öntörvényűbb valamennyire sértetlen tudott maradni a totalitárius irodalomból ." Ám ha ezt egyetlen gyerek is érti adekvát, akkor nekem kár volt megszólalni..... JOBB LENNE AZ IRODALMAT A HIT, A KATARZIS , A HUMANITÁS , STB IRÁNYÁBA TERELNI....Kérdezem , ebben pl. mi a szépség , a felfedeztető, az emberi értéket tükröző....

Arató Lászéó

Nagyon meglepne, ha nem a számomra ismeretlen Flautner Dávid megoldása (IHIHH) lenne a helyes. A feladat jó és egyértelmű. Azt a magas szintű szövegértési kompetenciát méri, ami a nem
kimondott, hanem csak kikövetkeztethető összefüggések felimerésében nyilvánul meg. Például az ötágú síp metaforájában és az "egyetemes és oszthatatlan magyar irdoalom" fogalmában benne van, hogy a könyvben a határainkon kívüli magyar irodalom nem külön fejezetbe való.Másrészt attól még 1908-at tekinti korszakhatárnak a szerző, hogy annál korábbi műveket is tárgyal mint előzményeket stb..

Sl7

Kedves kqwe! Onnan tudható, hogy sehonnan, hiszen nem kapott. A szöveg végén írja a szerző, hogy (leegyszerűsítve:) számára ami magyar nyelven íródott az magyar mű és nem igazán foglalkozik azzal, hogy a határ melyik oldalán született. Így nyilvánvalóan nem szentelt külön figyelmet, fejezetet a határon túli irodalomnak. Én ma írtam, és sokban nem, de ebben a válaszomban (hamis) biztos vagyok és kiállok érte!

Arató Lászéó

A megoldásban nagyon-nagyon sok a hiba, ne higgyetek/hoggyenek neki!

Oliár Emese

Kedves érettségizők!! Benne van feketén fehéren hogy az irodalomtörténet szerint akkora helyezi a korszakhatárt de nem azt jelenti hogy a szerző szerint is... mert ott van a folytatása...

Pej Erika

Még hogy olvasmányos(utolsó kérdés) veszett nehéz szöveg, és nagyon sok többrétű kérdés...elcseszett egy feladat lap!

Váray Károly

Hát , hát, hát. Ha ez a magyar irodalom érettségi kicsúcsosodása akkor szomorú vagyok. Egy dolgot azonban idéznék a feladat szövegéből: " Az irodalom maga ennél öntörvényűbb valamennyire sértetlen tudott maradni a totalitárius irodalomból ." Ám ha ezt egyetlen gyerek is érti adekvát, akkor nekem kár volt megszólalni..... JOBB LENNE AZ IRODALMAT A HIT, A KATARZIS , A HUMANITÁS , STB IRÁNYÁBA TERELNI....Kérdezem , ebben pl. mi a szépség , a felfedeztető, az emberi értéket tükröző....

kqwe

Ha két szaktanár teljesen máshogy tölti ki, mit kezdjenek vele a diákok?
http://index.hu/belfold/2015/05/04/magyarerettseg_ierettsegi_2015_magyar_nyelv_es_irodalom_grendel_lajos_erettsegi_vizsga_irasbeli_erettsegi_magyar/
Nekem például erre jobban hasonlítanak a válaszaim. Most akkor melyiknek is kellene hinni? Kíváncsi vagyok a hivatalos megoldókulcsra, most már egyre jobban...

Tóth Ádám

http://www.kalligram.com/data/kniha_file_110_grendel_lira_es_epika_tartalom.pdf?PHPSESSID=4cea6fbd27d5f953c19770e74bda3bdb

Tóth Ádám

érdekességképpen a teljes előszó és végén a tartalomjegyzék

Niki Iváncsik

Nem is az volt a baj hogy nehéz volt, mert a nehezet is meglehet csinálni, szövegértésből meg pláne hisz a válaszok ott vannak a szövegben.. a szar az az volt hogy rohadt kevés volt rá az idő és elég hülyén voltak megfogalmazva a kérdések..nálam ez verte ki a biztosítékot.. na meg egy két helyen azt is észrevettem hogy rossz bekezdésszámot irtak hogy hol keressük.. ( pl: 1908-ban a nyugat elindítását tekinti korszakhatárnak ami mellé azt irták hogy az első bekezdésben van, holott a négyesben volt.) és ezért csomóan hamis-t irtak az igaz helyett, mert nem találták az első bekezdésben. meg az internetre feltett "nem hivatalos" megoldókulcsban is eltévesztette a szaktanár mert ő is hamisat irt. Én hálistennek észrevettem, de sajnálom azt aki nem mert nem az ő hibája hogy bízott az összeállítókban.

Szilágyi Rachel

"e dolgozat írója számára EVIDENVCIA...,hogy a magyar irodalom része" tehát a második mindenképpen hamis az igaz-hamisban, mert ha evidens, minek fejezet róla? "Irodalomtörténet-írásunk KÖZMEGEGYEZÉSSEL a Nyugat... elindítását tekinti korszakhatárnak", az első pedig igaz.
de a hibás az nem hivatalos megoldás...

Orosz Timi

Az egész szöveg egy részlet volt a könyvéből, ott is van az elején hogy bevezetés. Akkor hogy kapna külön fejezetet a határon túli irodalom??

Medvekocsma Medvekoma

Négyes feladat megoldása helytelen, alig egy órája jöttem ki de ez viszonylag egyértelmű.

Vizsgált időtartamnál a három paradigmára kellett hivatkozni, azaz hogy a könyv csak egy szelet a 20. századi irodalomból.
Műnem-műfajnál a kihagyott esszé- és drámaírókat kellett volna megemlíteni.
Szerzők kiválasztásánál és értékelésnél pedig a 2. bekezdésben leírt szubjektivizmust kellett ecsetelni.

Igaz-hamisnál az elsőt igaznak jelöltem, mivel a szerző paradigmaváltásként hivatkozik a Nyugat-ra. Hamis lenne, ha a kérdés a modern irodalom kezdetéről szólna. Második nem volt benne a szövegben, ezért abból a kijelentésből, hogy a határon túli irodalmat egyszerűen az egyetemes irodalom részének tekinti, azt a következtetést vontam le, hogy nem lesz külön fejezet.

Természetesen ez mind saját véleményem, de már többen említették ezeket a hibákat és csak ezek a feladatok azok, ahol a megoldásom nagy mértékben eltér.

Flautner Dávid

Igaz hamisban I H I H H. Az első Igaz a szövegben benne van feketén fehéren, a második az kérdéses.

Németh Gábor

tudtommal a fejezet meg a bekezdés nem egyenértékű, valamint a korszakhatár is feketén fehéren le van írva.

Nagy János

Négyes feladatban nem jó a válasz, legalábbis nem ilyen konkrét dolgokra kérdez rá a feladat. 10-es feladatban az 'egyetemes' nem szókapcsolat!

kqwe

Honnan tudható, hogy külön fejezetet kap a határon túli magyar irodalom? És hogy mikorra helyezi a korszakhatárt?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X