Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Matekérettségi megoldások: a középszintű feladatsor második része

74

Tizenegykor ért véget a középszintű matekérettségi, több mint 81 ezren írták meg a két részből álló feladatsort. Itt találjátok a második teszt nem hivatalos, szaktanár által kidolgozott megoldását. Köszönjük a matematika érettségi nap támogatását a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának!

Az első rész feladatsorait és megoldásait  itt tudjátok megnézni.

A középszintű matekérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

Itt van az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldása.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (74) , melyek közül a legfrissebbek:

Murányi Marian

http://dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_2013tavasz_kozep/k_matma_13maj_fl.pdf Ez volt az idegen nyelven érettségizők feladata, magyarul is megtalálható. Akik kéttannyelvű vagy nemzetiségi oktatásban vesznek részt, azoknak kell/lehet idegen nyelven érettségizniük.

elemózsia

@Gergely Roland
Nem arról van szó, hogy mennyire nehéz elérni a 10 pontot.
Erről meg lehet a véleményed, mint ahogy nyílván másoknak is.
De van itt valaki akinek az most valami miatt nem sikerült, nyílván nem boldog tőle, sőt gondolom ő maga is rájött, hogy talán illett volna ennél valamivel többet összeszedni. Ezen felül pedig a továbbtanulása miatt is aggódik.

Nem kell még egyet belerúgni abba aki amúgy is padlón van. Ennyi.

elemózsia

@Kovács Bia :

"ha valaki venné a fáradtságot és megnézni bármelyik idegennyelvű érettségit,"
Ha vennéd a fáradtságot és belinkelnéd biztos többen vetnének reá egy pellantást.

BTW, miért jó idegen nyelven írni?
Bocsi a kérdésért, de én már öreg vagyok, nem ismerem a játékszabályokat.

elemózsia

@Lengyel Richárd: "ha valószínűségre kérdeznek, azt törtalakban kell megadni. A % az az esély."

Ez valami "újmatek" lehet. A tört alak is, meg a százalék is csak egy számot jelöl pont mint a 0.12 vagy akár az MMXIII.
Minden számábrázolásnak megvan az előnye, meg a hátránya, de én még olyanról nem hallottam, hogy bizonyos ábrázolásokat csak bizonyos esetekben lehetne "törvényileg" használni, ha amúgy alkalmas a feladatra.
(Vagyis pl római számok nyílván nem képesek törtet ábrázolni.)
Itt inkább az a fontos, hogy ha a feladatban kifejezetten kérnek valamilyen formátumot akkor ahhoz kell igazodni.

Amúgy matematikában mit jelent az, hogy "esély"? Mert ilyet sem hallottam még, legfeljebb a vszség kicsit pongyola szinonimájaként.

Bééla

Hopp a B aza nettó, azt nem kell kiszámolni, A a 200k ami a bruttó

Bééla

Egyébként 1 szebb megoldása a 15/a nak
200k-t elnevezem A-nak
a brutto legyen B és a 15100-at is ha elosztom 200k-val akkor felirhatom úgy, hogy A*0,0755
akkor B=0.83*A-1.27*A*0.17+A*0,0755
összevonva B=A(0.83-1,27*0,17+0,0755)
amipedig éppen kiadja h B=A*0.6896 és ki se kellet számolni a nettót.

sakic

csak neked nem tünt fel, hogy az egy konstans sorozat és minden tagja 5, akkor a hét tag összege 7*5= 35

Murányi Marian

Dávid! Holnap reggel 8-tól lesz elérhető elvileg az összes matekos feladatsor és a hivatalos javítókulcs. Tényleg évek óta nehezebb az idegen nyelven megírható középszintű feladatsor.

Udvarhelyi Zsuzsanna

Sziasztok! Én spanyol nyelven írtam a matekot és sokkal nehezebb volt mint magyar nyelven,úgyhogy örültem volna,ha ezt kapom .... nem is értem ,hogy miért nem ugyan azt írjuk..egyáltalán nem fair..

Gergely Roland

Riz Otto!

ha annyira tudni akarod, én 3 éve érettségiztem emelt szinten. És nem 10 pontosra. És mivel az első részből legalább 20 pontot a 30-ból ki lehet olvasni a függvénytáblázatból, így aki 10 pontot ér el, arra nem nagyon lehet mit mondani :)

Kovács Bia

nem arcoskodom...csak elméletileg ugyanolyan szintű érettségit írtunk mi angolul, mint mások magyarul...de ha valaki venné a fáradtságot és megnézni bármelyik idegennyelvű érettségit, akkor rájönne...jajj de bocsánat!!! ahhoz tudni kellene valamilyen idegennyelven...na de mindegy is. a lényeg, hogy szaktanárok is megmondták, hogy a magyar matekban voltak általános iskolás feladatok is, meg az, hogy gráfokon kell háborogni :D aki nem tud egy gráfot megcsinálni az ne menjen érettségizni! :D vicc az egész!!! :D

Mackenzie44

mindegyik reszbol 12 ,5 szazalekot kell elerni ? az elso 12 feladatbol 12 , 5 szazalek es a masodik reszbol is 12 ,5 szazalek ?

depe95

Azért mert ez nem oktaéder volt, hanem 2 négyzet alapú gúla egymásra fordítva.

Stahorszki Péter Bence

Urbán Bence

A függvénytáblában ha jól tudom a szabályos oktaéder felszínének és térfogatának a képlete van benne, aminek minden éle ugyanolyan hosszú, ebben a feladatban viszont nem ugyanolyan hosszúak.

Urbán Bence

A függvénytáblára az oktaéder felszínére és térfogatára vannak képletek de nekem ezek alapján más végeredmények jöttek ki mint ami itt az oldalon is megvan adva (én is így csináltam délelőtt mint ahogy az oldalon van) most akkor melyik lenne a jó ? utolsó feladatra gondolok.. Köszi

Pigler Anne Jazmine

25,40,60,80 -én így tudom a százalékokat, és mivel asszem pont 100 pontos volt... :)

wyzyw

Kedves Murányi Marian!

A 12 pontot kell elérni, hogy szóbelire mehessen.

Mackenzie44

hany szazalekot kell elerni a jegyekhez ? es kulon reszenkent hany szazalekot ?

Riz Otto

Gergely Roland Miért kell rosszindulatúnak lenni?
Te hányasra oldottad volna meg, he?

Riz Otto

András Csaba: Ha megbux az érettségin attól még mehetsz technikusira. 1994-ben legalábbis így volt. Én is egy tárgyból buktam, elindult a tanulmányom a technikusin (ötödik évfolyam), majd októberben leérettségiztem. De hidd el meglesz a kettes. Sok sikert hozzá!

Stahorszki Péter Bence

Drávai Balázs

Legalább három nagyobb mint 5, tehát mind a négy dobás nagyobb, vagy három nagyobb és egy kisebb egyenlő. Ha mind a négy dobás nagyobb, akkor ugye 6-7-8 közül lehet mind a négy ezért az 3*3*3*3. Ha csak három dobás nagyobb, és egy kisebb egyenlő, akkor a három nagyobb dobás megint 3*3*3, az egy kisebb egyenlő pedig 5 féleképp lehet. Azt, hogy melyik kisebb egyenlő, az négy féleképp lehet, mivel pl.: a 3-8-8-8 dobás nem ugyanaz a 8-8-8-3 dobással. A kedvező eset két részét pedig össze adni kell, mivel 'vagy' van közötte. Így a végén (3*3*3*3 + 4*5*3*3*3)/8*8*8*8=0.1516

Gergely Roland

András Csaba!

10 pontos középszintű matekkal Te ne technikusira menj, hanem kisegítőre.

Drávai Balázs

Stahorszki Péter Bence
Én is hasonlóképpen számoltam a 18/B-t viszont én úgy gondolom, hogy a kedvező esetenél nem 4*5*3*3*3, mivel a feladat úgy írja, hogy legalább 3 db ami 5-nél nagyobb.
Az én megoldásom szerint 4* 8*3*3*3 ugyanis a 4. dobókocka mindegy, hogy kisebb egyenlő vagy nagyobb. Én így gondolom.

kristály ada

Szia Rusznyák Mátyás csak biztató jellegel mondom hogy a mi matek tanárunk azt mondta hogy ha jó a megoldás akkor megkapjuk rá a pontot még akkor is ha nem számolsz semmit csak betippeled és ha jó szintén megkapod a pontot remélem segíthettem :)

Gabii*: A II. rész "Fontos tudnivaló"-inak 8. pontja : "A feladatok végeredményét (a feltett kérdésre adandó választ) szöveges megfogalmazásban is közölje!". Ez alapján a 13.feladatban is kellett írni szöveges választ, de természetesen nem tudhatjuk, hogy a hivatalos javítókulcsban jár-e majd rá pont.

Zozi22: Jogos az észrevételed, mi is átnéztük az általános vizsgaszabályzatot és az utasításokat is, mi sem találtunk információt a kerekítésre vonatkozóan. Az előző évi hivatalos javítási útmutatók alapján azonban, ahol a feladat nem kér mást, ott a 2 tizedesjegyre való kerekítés a megszokott.Bízunk benne, hogy aki másképpen kerekített, azoktól sem vonnak majd le pontot :)

Justadream: 14 b) Skaláris szorzattal is jó, ha jó az eredményed és pontos a levezetésed és az indoklásod.

Stahorszki Péter Bence

A 18/B részét egyszerű klasszikus modell alapján(kedvező/összes) csináltam. Az összes lehetőség az ugye 8 a negyediken. A kedvező eset két részből áll, amikor mind a 4 szám nagyobb mint 5, ez 3 a negyediken. A másik része, amikor valamelyik kisebb egyenlő mint 5, és a többi nagyobb. A kisebb egyenlő az lehet az első, második, harmadik, negyedik dobásra, azaz 4 ÉS ez a kisebb egyenlő 5 szám lehet. A maradék három szám pedig 3*3*3 féleképpen lehet, így a kedvező eset második része 4*5*3*3*3. A kedvező eset két részét összeadjuk, és elosztjuk 8 a negyedikennel, így ki jön a 0.152

Gabii*

13.feladathoz kellett írni választ?

Zozi22

Studium Generale - Matematika Szekció: Én visszakerestem, de sehol sem találok utasítást a kerekítésre vonatkozóan, hogy hány tizedesjegyig kell kerekíteni, azt a feladatot, ahol nincs meg adva. :/

Romsics Bori

Kovács Bia
Ha ekkora király vagy matekból meg angolból, ráadásul egyszerre a kettő is ilyen überfantasztikusan megy, akkor menjél, csináld meg így levezető gyanánt az emeltet is angolul (ha van), de ne másokat oltogass, mert éppen ők gyengébbek matekból. :)

Rusznyák Mátyás

Ha a 16/c-nél én úgy számoltam, hogy Enikő és Feri 1-1 emberrel nem játszott még, Dani 2 emberrel nem játszott még, Csaba és Barnabás 3 emberrel nem játszott, Andi pedig 4 emberrel nem játszott (összeadva 14), illetve összesnek variációval számoltam (6P2), akkor ugyan úgy kijött nekem a megoldás, de a kérdés, hogy erre megkapom-e a pontot :S

Palyov Zoltán

Kovács István, a 16-os feladat b részébe amit gráfot rajoltál az hülyeség. a faladat tisztán leírja, hogy mindenki mindenkivel EGY mérkőzést játszott.

Nagy Juli

Király László, hát nem tudom, de én olyanokat rontottam el, amiket amúgy nem szoktam! Szerintem nekem nem necces, hanem biztos, hogy 1-es. :( Nagyon el vagyok keseredve!

László Tamás

Jópofa feladatok, nem megszakadósak, de az igényeknek pont megfelelnek.

Király Kamilla Luca

Egyedül a 18 b részét nem bírom felfogni. Teljesen máshogy számoltam, és valószínű az enyém a rossz megoldás, de akkor se értem..
auroraborealis:úgy rémlik, én se tanultam binominális eloszlást.

sziasztok11111

sziasztok a grafos feladat b reszehez hany pontot kapok hogy ha leirtam indokbanhogy nem lehet mert akkor nem jon ki enikonek a megfelelo meccs szama ez jo indok? 1 pontot kapok erte a 6 bol?:DDD

Király László

Nagy Juli na ja bár voltak nem egyértelmű feladatok itt is azt is fikázhatnám, de sajnos ez van :\ :) Ha nem követtem volna el olyan hibákat hogy a médián meg a módusz számát felcseréltem akkor az a feladat is jó lehetett volna vagy pedig ha az igaz hamis-os feladat is jó lett volna de ha csak 1 feladat szerintem jó és kapok valahonnan +2 pontot akkor sikerül csak nagyon necces :\

Király László

Egyet értek veled Bella! Van akinek simán megy ez de valaki pedig másban jeleskedik.... Nem kell lehordani azokat akik éppen nem matek zsenik...

Nagy Juli

Király László, majd a szóbelin.... :/
Nem gondoltam, hogy ilyen lesz. Szerintem nehéz volt az idei matek érettségi.

auroraborealis

Szerintem kifejezetten könnyű volt az idei matek, csak én személy szerint sosem tanultam a binomialitásról.. az tananyag egyáltalán?

Király László

Valahogy én is így érzem Nagy Juli :\ valahogy úgy érzem 2 ponttal maradok le a 2-estől de akkor verem a fejem a falba..
Elég sok mindenre kell tanulni így is szóbelire + az alkalmassági vizsgáim most vannak az egyetemre na meg a gyakorlati vizsgáim is :\

Bella Dóri

kovács bia: van egy szó amit a matekba sokszor használnak, de lehet h te mégse ismered: RELATÍV
tudod, mindenkinek más a nehéz, és attól h te ilyen pronak érzed magad nem kell másokat lenézni ;) értettük h angolul írtad, menő

Ujlakány Balázs Bence

Matekérettségi: feladatok és megoldások elsőként itt!
Ezen a néven van hírdetve, de origón jóval hamarabb fentvan.

Csurgó Diana

István Kovács...
Én is kerekítettem :D
remélem elfogadják :D

Bella Dóri

lehet h most hülyén írtam le, mind1, a tanár az sztem elég érthetően leírta :)

Szlavik Richard

Kovács Bia! Te meg valami mást érdemelné meg...csak itt nem írom le inkább...nincs jobb dolgod mint itt arcoskodni?

Bella Dóri

sőt, biztos hogy az a jó, a bruttóból kivonjuk a 2 dolgot ami lejön az adókra ....stb, aztán ehhez hozzáadjuk azt az5ezer vmennyit a szabónál, ez lesz a nettó.

és ha felírod, akkor úgy kezdesz hozzá a szabónál, hogy kivonod a jutalékot, ahogy mondod, de így is csinálta ez a tanár is !! :D

szerintem nézd meg jobban, mert jó a megoldás

Papii

Bella Dóri

Rájöttem közbe, hogy mit értelmeztem félre! :) Tisztázati lapok istenei, kérek 2-3 PONTOT!!!!!

Tábori Balázs

16b. "nem lehet ilyen gráfot rajzolni".
Így igaz, mivel a feladat elején ott van, hogy mindenki mindenkivel EGY mérkőzést játszik, nem többet.

Lengyel Richárd

Már elnézést, de ha valószínűségre kérdeznek, azt törtalakban kell megadni. A % az az esély. Van olyan tanár, aki ezt nem fogadja el.

Bella Dóri

@papii mostmár nem értem miről beszélsz, de szerintem az a jó megoldás amit írtunk...

Bella Dóri

biztos, h elfogadják a 272 000ft-ot. én is azt értem, pont azért, 271999.67 ft nem létezik.

és egyébként @papii beleszámolták a szabónál is a bruttóba, nézd meg jobban.

István Kovács

271999.67 forintot készpénzben ki sem tudnak fizetni. (1,2 forintos sincsen), így a 272000 forintot is el kéne fogadniuk itt.

HAL42

A kerekítésnél levonnak pontot, ha csak egy tizedesjegyre kerekítettem egy-két olyan feladatnál, ahol nem volt megadva, hány jegyre kell kerekíteni?

István Kovács

16b. "nem lehet ilyen gráfot rajzolni". Pontosabban itt azt kéne mondani, hogy nem lehet ilyen egyszerű gráfot rajzolni. (feladatból következik, hogy egy pár sem játszhatott többször.) Hogy ez miért érdekes, azért mert nem egyszerű gráf rajzolható: http://tinypic.com/view.php?pic=15xwbjc&s=5

Továbbra is tartom, hogy egy gyakorló gimnáziumi tanárt kéne megkérni a feladatok megoldására, és nem kóklereket. Elképesztő minőségű megoldások mennek ki.

Tóth István

Ha a 15ös feladatra nem fogadják el a 272000ft-ot beperelem hoffman rózsa oktatási államtitkárt.

Sipos Claudia

ha a 18-asban kijött a térfogatra a 7,1, de én 7re felkerekítettem, akkor megkapom rá vajon a pontot? :|

István Kovács

Elemózsia: Nem csak te vagy ilyen kötekedős. Az ilyen érettségi példákra jellemző, hogy pontatlanok a feladatkitűzések, és nem ritkán a hivatalos megoldások is.

Molnár Tibi

16 a) a gráfot én úgy rajzoltam hogy Andi Danival játszott. így is jól kijön, de el fogadják majd?

elemózsia

16c: biztos én vagyok nagyon kötekedős hangulatomban, de mi az, hogy véletlenszerűen kiválasztva? Milyen eloszlás szerint?

Bella Dóri

@kolda máté: akk azt elnézted, az van a fv táblába h HA x=1 akk mi a képlet, és HA x nem 1 akk mi a képlet. mindkettőt kellett használni

Kolda Máté

de amúgy , az elsőnél a függvény táblába az Sn-es képletnél ott van hogy 1 nem lehet. Vagy akkor még is lehet? vagy rossz képletet írtam fel?

Bella Dóri

ha a gráfelmélet jó, a 6 pontos része, akk 98% :)))))

Csurgó Diana

oh Istenem ... :D
hát jól belekavarodtam a dolgokba... :S

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X