Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Matekérettségi megoldások: a középszintű feladatsor első része

94

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás is volt a középszintű matekérettségi első részében - itt találjátok a nem hivatalos, szaktanárok által kidolgozott megoldásokat. Köszönjük a matematika érettségi nap támogatását a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának!

Itt van a középszintű matekérettségi második részének nem hivatalos megoldása

A középszintű matekérettségi hivatalos megoldását itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

Itt van az emelt szintű matekérettségi hivatalos megoldása.

Itt pedig megtaláljátok a tegnapi magyarérettségi hivatalos megoldását: középszint és emelt szint.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (94) , melyek közül a legfrissebbek:

Gábor Nagy

Ez semmivel se nehezebb mint amit én írtam 3 éve. a hosszú feladatokat nem láttam még, de ha ilyen nehézségűek akkor egy 4esre még mindig le tudnék érettségizni. Nem értem hogy miért váltott ki ekkora felháborodást. kíváncsi vagyok milyen az idegennyelvű. viszont az biztos, hogy ha egyenlő feltételeket akarnak biztosítani minden felsőoktatásba jelentkezőnek akkor max annyit lehetett volna variálni a különböző feladatsorokon hogy más számokat írnak ugyanazokhoz a feladatokhoz.

Dodi517

Csak annyit jegyeznék meg halkan Perkinek 2013. 05 7., 18:07-es hozzászólására, hogy ha két azonos szintű matekos közül az egyik egy könnyebb, míg a másik egy nehezebb matek feladatsort ír meg (függetlenül attól, hogy milyen nyelven), akkor hogy lesz biztosítva az, hogy a jobb tudású jusson be? Nincs objektív mérce így, ami ezt igazságosan eldönthetné. Nem beszélve arról, ha mondjuk két különböző tehetségű felvételiző, a két különböző nehézségű matek érettségit ugyanannyi pontra írja meg. Könnyen lehet, hogy aki a nehezebbet írta, de egyébként nagyon tudású matematika terén, nem kerül be, mert a gyengébb tanuló több pontot ért el a könnyebben...

Nagy Dorisz

http://25.media.tumblr.com/tumblr_mardfeA6Df1rwq530o2_500.gif
nem baj, valakinek ki kell szolgálni a népet a Mekiben. franciául. s***

Tünde Boroncsok

Pedig olyan könnyűnek tűnt az első fele, azt mégis most üzente matektanárom, hogy biztosan mehetek majd szóbelizni. Éljen. "Hát így. Keep smiling." Akiknek sikerült, annak gratulálok. (Y) Aki ránézésre tudja, hogy röhögve megcsinálná, annak emelem a kalapom.

Őze Dorka

az igaz hamisos miért két pont? hogy van ott a pontozás?:D

bzmatek

Skyla szólj nyugodtan, csak ezt lehet kulturált formában is. Én eddig se veszekedtem senkivel és most se akarok, szóval értem a problémádat egyet is értek vele, csak a kifejezés nem tetszett (pl.: pofázhat). Sok sikert!

Nagy Levente

Renáta nem látod a lényeget. nem azon vagyunk kiakadva valamennyien mert idegen nyelven írtuk, nyilván mi választottuk..az, hogy nem egy szint a kettő...ezeket németül is megcsinálom.

Uresch Renáta

Miért vitáztok azon, hogy könnyű avagy sem? Ha valaki ért a matematikához, annak mindegy milyen, angol, vagy héber, vagy magyar nyelvű, akkor is menni fog, aki viszont nem jó a matematikában, annak nehéz, de az jó másban. :) A matematikát lássuk be, alap szinten mindenhol használjuk, válaszolva a kérdésre. De kiemelném, hogy ALAP SZINTEN. Lehet, hogy itt sokan jók ebből a tárgyból, gratulálok, jó neked, de lehet, hogy te magyarból vagy rossz, vagy töriből és a másik ember azon nevet, hogy milyen könnyű volt abból az érettségi, te meg azon sírsz, hogy milyen nehéz volt. Minek vitáztok tehát értelmetlen dolgokon? :D Sok diákom van, s látom a különbségeket, mellesleg a tanártól is függ, annak a diáknak, akinek nem adja át rendesen a tanár az anyagot, annak nehéz. Szóval, ha neked jól ment és ügyes vagy örülj és ne szóld le azokat, akiknek nehezebben ment, vagy örülnek, ha megvan a kettes. :) Kellemes napot!!! :)

bzmatek

Skyla, mindezt amit leírtál, Máté leírtad előtte kb., csak kicsit kulturáltabban. Nem értem mire jó ez, hogy itt acsarkodtok egymásra. Aki akarta ugyis felfogta már, aki nem akarja úgyse fogja. Én meg ahogy eddig mondtam, akkor alkotok majd véleményt a nehézségről, ha látom az idegennyelvű feladatsort is.

Szabados Kata

persze, nyilván kell egy alap tudás, abban igazad van. nem lehet viszont mindenki programozó zseni. az alap tudást szerintem az erős 2-es tükrözi, aki viszont 5 pontosra írja az érettségit, az tényleg vessen magára

Skyla

Kedves Perki! Te aztán tényleg nagyon otthon lehetsz a témában. Csak úgy elmondanám, hogy 13 éve tanulok németül, én német nyelven írtam a matekot, és csak, hogy tudd jó matekos vagyok. De ez tényleg nagyon durva volt. Mi az utóbbi 1 évben folyamatosan csináltunk érettségi feladat sorokat, és jól is sikerültek, de mind nagyon nehéz volt és a tanárunk is megmondta, hogy ennél könnyebb lesz az érettségiben. Csak, hogy felfogd azzal a csökött agyaddal, nem a szöveg megértésével volt probléma, hanem, hogy az idegennyelvű feladatsor inkább hajlott az emelt szint felé, mintsem a közép felé.
Meg szerintem, aki a nyelvvizsga miatt vállalja be az idegen nyelvű érettségit, ahhoz 2 tantárgyból idegennyelven kell érettségiznie illetve hozzá egy emelt nyelv érettségi.
Imádom, hogy sok ember olyan okos, hogy itt járatja a száját, de kíváncsi vagyok, hogy mások mikor fogják tudni megcsinálni.
Csak, hogy elmondjam zárásként, a matek készség tantárgy, mint a tesi. Jó nem összehasonlítható a kettő, de ha valakinek nincs esze a matekhoz, akkor az ha bele döglik se tud olyat kihozni magából, mint az elvárt. Például külföldön nem kell matek érettségit tenni, mert készség tantárgy. Perki és a többi okostojásnak azt ajánlom, hogy oldja meg a magyar matek feladatokat, majd az idegennyelvűt és ha nem talál közte különbséget akkor pofázhat.
A másik, nekünk alapjáraton picit nehezebb az idegen nyelv miatt, de az pofátlanság, hogy még kibaszott nehéz feladatsort is kapjunk mellé.

Ripli László

Jesszusom. Ez volt az érettségi? :S 10 év alatt elég sokat esett a színvonal. Azért szerintem nem kellene ilyen könnyen adni az érettségit. Igaza volt főiskolai tanáromnak: "10%-os tudással én már nem tudok önökkel mit kezdeni, de azért próbáljuk meg, hátha mégis ragad Önökre valami."

bzmatek

Kata igazad van, de az is igaz, hogy kell minden tantárgyból egy alap tudás, független hova felvételizel. Én ismerek olyat, aki nemtudja a szorzó táblát, és érettségije van. Ezek után: 1. Aki nem képes kettest írni arra mit mondasz? 2. Mennyit ér egy ilyen szintű érettségi?

Szabados Kata

szerintem nem egymás torkának kéne itt nekiesni, először mindenki a saját háza tájékán sepregessen... van akinek megy a matek van akinek nem, nem kell a másikat lenézni azért, mert esetleg kettes matekból, én mindenből 4-es, 5-ös vagyok, matekból 2-es, na bumm... én sem röhögök ki mást, mert esetleg nem megy neki valamelyik tantárgy

bzmatek

Ezért mondtam lentebb, hogyha így volt eddig is akkor van igaz abban amit mondasz. Azonban azt el kell ismerned, hogy nincs semmi ami alátámasztaná, hogy miért kell mást (és esetleg nehezebbet?) írnia annak aki idegennyelven írja. Szerintem az lenne a fair, ha mindenki ugyanazt írná, nem mellesleg akkor nem lehetne azt mondani se, hogy egyik nehezebb mint másik.

Perki

úgy tudom 2005-től egészen 2012-ig vissza nézheted HA nehezebb volt ez idő alatt 2013-ban is az lesz. puszta logika amin el is bukott sok diák idén

bzmatek

Perki, azt előre nem tudhatod, hogy nehezebb lesz, ha csak nem vagy jövőbe látó. Én nem láttam még az idegennyelvűt ezért erről nem is akarok véleményt alkotni addig, hogy nehezebb volt-e ténylegesen annyira, amennyire mondják. Akkor is az lenne a logikus, hogy mindenki ugyanazt írja meg, csak adott választott nyelven.

bzmatek

Máté, ilyen fiatalok kellenének az egyetemekre mint te. Feltételezem, mivel idegen nyelven írtad, tudhatsz is valamit, és ami fontos, normálisan tudsz fogalmazni és érvelni, nem úgy mint sok diák, aki csak össze vissza dobálgatja a sértő és kulturálatlan szavakat. Kívánom, hogy vegyenek fel, ahova beadtad.

Perki

jó tehát nehezebb de akkor mégis kérdem én ha tudjuk hogy nehezebb és arra nem vagyunk képesek miért megyünk abból szenvedni ? jó értem én azt hogy kell meg minden de vagy hagyjuk azt ami nem megy vagy készüljünk többet annak érdekében hogy sikerüljön úgy ahogy azt szeretnénk. nem pedig itt sírni aminek semmi értelme csak magunkat járatjuk le vele

gergoo112

akkor neked mi a választott tantárgyad?

Szenczi Máté

Kedves Perki!
Én is angolul írtam a matematika érettségit és fontos számomra a jó eredmény ,mert műszaki pályán szeretnék tovább tanulni. Érettségi előtt kitöltöttem az összes eddigi érettségi feladatsort matematikából (május, október) 2005-2012-ig. Eddig minden évben azonosak voltak az idegen nyelven és magyar nyelven összeállított feladatsorok. Ez azt eredményezi ,hogy nehézségi szintjükben is megegyeztek. Egyetértek veled abban ,hogy az menjen egyetemre akinek biztos tudása van és minden típusú feladatot meg tud oldani. Azzal viszont nem értek egyet ,hogy a magyar nyelvű és idegen nyelvű érettségi között különbség legyen, mert akármelyik feladatsor nehezebb vagy könnyebb az már egyenlőtlen feltételeket biztosít a tanulók számára. Szerintem majd nézd meg az idegen nyelvű feladatsort és miután már láttad alkoss véleményt, mert én megírtam ,Te viszont nem. Ezt nem szemrehányásként írtam ,csak szerintem neked is változna a véleményed ennek tükrében.

Perki

a kis zöld és piros nyilacskák úgyis mindent eldöntöttek :)

qwertyuiop

:D hát úgy látom kár neked beszélni mert nem vagy hajlandó/képes a gondolkodásra. Minden jót!

Perki

a szövegértési problémákat nálad kellene keresni szerintem :)

Perki

Igen benne van a lényeg csak a legjobbak kerülhetnek be és el is várandó dolog ez szerintem... mert ha például orvosi problémád lesz (amit nem kívánok) de akkor elfogod várni hogy a legjobb szakember kezeljen és most ezt mondhatom bármely szakra az egyetemeken a legjobb diákok tanuljanak és ha neked most ezen csúszott el a felvételid akkor is ott az esélyed hogy javítót tegyél aztán majd következő alkalomkor újra próbálkozol és kívánom hogy több sikerrel

qwertyuiop

nem csak 1-es és 2-es között van különbség hanem 90 és 95 % között is, mert bizony sok egyetemen elvárás a 95%-os érettségi ha valaki állami helyre pályázik. Itt sokat tud számítani ha egyenlőtlenül van megcsinálva a 2 érettségi. De mind1, nem is próbálok tovább győzködni senkit, mert itt egyesek nagyon megértik egymást, csak azt nem értitek sajnos hogy nem a feladat nehézségével van a baj, hanem hogy nem egyformán nehéz a kettő. És a jobb egyetemeken nagyon kevésen múlik hogy kit vesznek fel és kit nem...főleg matekból, ahol nem tudsz a szóbelivel javítani. Csak ennyi. Lehet parasztkodni meg hülyézni.

Pergamen

Perki, vegyél be egy bogyót mert úgy érzem kicsit felhúztad magad!Senki sem mondta hogy hülyék akik írták,/csak TE/arról van szó betűzöm hogy megértsd: n e m e g y sz i n t e n v a n.

Perki

Pergamen
te nem értesz azzal egyet hogy ha valamibe belekezd az ember akkor tájékozódik hogy egyáltalán képes e arra ? (itt azt értem ha úgy véled hogy a régebbi idegennyelvű matematika érettségik nehezebbek voltak akkor idén is nehezebb lesz ?!)
és azzal sem értesz egyet hogy a magyar egyetemeken értelmes emberek tanuljanak és ne olyasfajta tudatlan nagyképű emberek akik csupán másra tudnak mutogatni ha valami nem megy nekik ?

Pergamen

Hol van ő a tisztán látástól!Ha leszállna az egojáról lehet
többet látna...

gergoo122

Gyanítom előbb lesz belőle az, mind belőled :DD

Pergamen

Perki zseninek készül, vagy politikusnak :)

bzmatek

Angéla
Én visszafele is így gondolom :). Csak most konkrétan a tiedre reagáltam, de igazad van. Más tantárgyakból is vannak alap dolgok, amiket ha nem tudunk, nem biztos, hogy helyünk van az egyetemen.

Hegedűs Angéla

És az meg teljesen megbocsátható, hogyha egy mérnökhallgató meg nem tudja hogy ki írta Szózatot vagy mi? :D Értem én, hogy mit akarsz te mondani, csak akkor ez működjön visszafelé is.

bzmatek

Hegedűs Angéla
Szerintem független milyen irányba mész tovább, egy ilyen feladatsoron aki bármilyen szakon is akar egyetemen tanulni minimum lenne a 2-es vagy 3-as. Nem azért, mert majd xy szakon és az életben soha többet nem fogod hasznát venni az egyenes egyenletének, hanem azért mert, 4 évig tanultad a matekot, és EGYETEMRE mész (régen ez bizony kiváltság volt, nem úgy mint ma). Mondhatnánk akkor azt is, hogy aki matekra megy az ne tudja a történelmet - magyart - földrajzot? Vannak amiket alapszinten kötelező lenen tudni egy egyetemistának. Hozzáteszem: szerintem.

hmm.

remélem Perki matektanárnak készülsz... :D

qwertyuiop

holnap reggel 8kor kerül fel az oktatas.hu-ra

Varga Csenge

sziasztok! nem tudjátok, hogy az idegennyelvű változat megoldásai fent vannak-e valahol?:)

Humanoid

Én egy diszkalkuliás, de okos gyereket korrepetáltam ebben az évben. Akinek a tanárja négy éven át elfelejtett megtanítani nekik olyan dolgokat, amiket aztán az ismétléskor zavart le. Még nem beszéltem vele, de ha csak nagyjából hozza azt, amit végül hozni tudott, a kettest biztosnak érzem, de még a hármas is becsusszanhat. Szóval ez a feladatsor csak mérsékelten megterhelő. Aki ebből bukik, az sajnos matekból tényleg nagyon el van tévedve. És ez nem azért baj, mert majd az Életben nem tud mediánt számolni, hanem mert a felfogóképessége nem bizonyult többnek a felemásnál, ez az igazság.

gergoo122

Emberek! Miről beszélünk? Ez itt a magyar nyelvű megoldókulcs, akinek véleménye van az idegen nyelvűjéről az ne itt okoskodjon, hanem ott!

gsdgusgudsug

Perki te aztán nagyon bölcs vagy, gratulálok; hogy honnan gondolom, hogy nem angol nyelven írtad a matek érettségit? Hát mondjuk a kommentjeidből... színvonalas megnyilvánulások, ügyi vagy. Melyik egyetemre/főiskolára jártál? Csak mer akkor én annak a felsőoktatási intézménynek még a környékét is elkerülöm ahol ilyen embereket képeznek...

Perki

Hát ha annyira okosak lennének nem itt sírnának a tudatlanságukról :)

bzmatek

Perki mondanivalójában is van valami, de szerintem is a legtisztább az lenne, ha ugyanazt írnák meg csak idegen nyelven (elvégre azzal plusz, hogy ők azt le tudják fordítani). Hozzáteszem nem láttam most még az idegen nyelvű feladatsort, de ezt így látom logikusnak.

Hajdu Blanka

Perki, mint már nem rég említettem, a nyelvvizsgáért csináljuk.

Pergamen

Kedves Perki!Talán nézz utána, mit tartalmazott a francia nyelvű érettségi...
azok a gyerekek akik idegen nyelven írták, igenis sokkal okosabbak mint te fiam!

Hegedűs Angéla

Akik itt szidják a kéttanosokat, azok állítom, hogy egy napot nem bírnának ki bármelyik gimiben, tök mindegy, hogy milyen nyelven folyik az oktatás. (én is franciás vagyok, de én magyarul írtam a matekot)

Marosvölgyi Zsuzsi

Perki, a többiek nevében is gratulálok Neked, nagyon értelmes ember vagy, ha leállsz vitatkozni azok után, hogy te nem írtál ilyen érettségit. Én személy szerint 3 éve bent vagyok egy főiskolán, és anno 91%-os matek középszintű érettségit írtam. Megnéztem akkor a francia nyelvű matek érettségit is, és már akkor megállapítottam, hogy jó, hogy nem azt kellett megírnom, mert sokkal nehezebb feladatok voltak benne, és nem azért, mert nem értettem a feladatok leírását...

Hajdu Blanka

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRy_rgY-0r8vJpi0BnxOhEx_DamE91hDD9I0pY2Y3sC1qNFPFpu

Perki

Miből gondoljátok hogy én éppen nem Angol nyelven írtam?

qwertyuiop

ez így van...akkor legyen mind a kettő egyformán NEHÉZ! Ne induljunk hátránnyal a magyarosokkal szemben!

Marosvölgyi Zsuzsi

bzmatek, így van! a francia, német, angol, stb. érettségi feladatsorok megegyeznek egymással, de teljesen mások, mint a magyar matek!

qwertyuiop

Kedves Perki! :D Talán onnan tudjuk hogy a magyar könnyebb volt, hogy megnéztük mind a kettőt. Veled ellentétben mi beszélünk franciául, míg te a magyarral sem boldogulsz (ÖSSZEÁLLÍTOTTÁK...) Szóval mi nem a levegőbe beszélünk. Te viszont ha valamit nem tudsz akkor próbálj meg csendben maradni és nem osztani az észt...valami azért maradjon neked is ;)

bzmatek

Lenne egy olyan kérdésem, hogy rosszul tudom-e, hogy 2006-2012 között a magyar nyelven és idgeen nyelven írt májusi dolgozatok eltértek egymástól? Viszont mindegyik idegen nyelven ugyanazt írták, vagy nem? A segítséget köszönöm előre.

Marosvölgyi Zsuzsi

Perki, ne haragudj, de milyen jogon osztod itt az észt? Amíg nem láttál egy idegen nyelvű feladatsort sem, addig milyen jogod szólod le a másikat? Minden évben nehezebbek, mint a magyar matek.. Most pedig még a korábbiaknál is nehezebbek voltak. Nem a megfelelő nyelvtudás hiánya miatt nem tudták olyan jól megírni a két tannyelvű gimnáziumba járók...

Mészáros Claudia

Szerintem azért az is mérvadó, hogy mi a kéttannyelvűben általánosan az 5ösért, és nem a kettesért megyünk. Ha kettesért mentem volna, én sem panaszkodnék.

Hajdu Blanka

mert én hülye vagyok és nem tudom megítélni, hogy a magyar jobban ment volna mint a francia... és az meg halál véletlen, hogy kb minden célnyelves, akit kérdezgettünk, (francia, angol, német) csak panaszkodni tudott. Biztos a kéttannyelvűben fogyatékosokat és a matekhoz hangyaf***nyit sem értő embereket képeznek

Környei Anna

Ez nem sírás és nem másnak könnyű nekem nem...egyszerűen csak bosszantó, hogy ezen múlhat az, hogy felvesznek-e egyetemre, hogy magyarul vagy épp franciául írtam a matek érettségit...én csak a saját osztályomról beszélhetek és mindenki sokat tanult és gyakorolt a matekra és KÖZÉPSZINTRE készült fel nem ezekre a feladatokra..és az okoskodás és a mindent jobban tudok stílus is elég jellemző azokra akik SEMMIT nem tudnak a dologról.

Perki

Azok szerint akik össze állították a feladatot egy azonos nehézségi szinten van a magyar nyelven és az idegen nyelven írott érettségi mivel ez ELŐÍRÁS attól hogy neked pont azok a feladatok nem mennek amiket kaptál azt csak a magad tudatlanságának köszönheted és feltételezem ha ezt nem tudtad olyan jóra megírni mint szeretted volna akkor a magyar nyelvűvel sem bírtál volna!

Hajdu Blanka

Perki, na akkor sipirc és írd meg újra a matekot az általad legjobban beszélt idegen nyelven. És ne azt nézd, hogy ugyanolyan jóra írnád-e meg, hanem hogy egyforma nehézségűek-e a feladatok.

jooeszter

Jajjajjj, Katika sok ésszel szabad lábon!

Bence Ézsiás

nézzék már meg az idei idegen nyelvű feladat sort, mondjuk az ilyen kata010101, kicsit nem ugyanazon a szinten van mint a magyar, és ehhez semmi köze nincs annak hogy más nyelven van, egészen egyszerűen nem kicsit nehezebbek a feladatok, szóval előbb kuksizzák meg az ilyen atomsebész emberek, aztán utána lehet kommentárt hozzáfűzni ;)

kata010101

Nem tudom a terveidet, de ha felsőfokúra lenne szükségem, akkor elsétálnék egy nyelviskolába.

Perki

Hát szerintem hihetetlen könnyű volt

Bencze Zoltán

ahhogy ezt elnézem az idegennyelvű pl az angol tényleg jóval nehezebb volt. azon már a kisfeladatoknál azt hittem felállok és kimegyek

wyzyw

Kedves Hajdu Blanka!

Kinek mi a nehéz?

Amit Önök tanulnak középiskolában az csak egy kis ízelítő az igazi matematikából :).

Rácz Szabó Szilvia

Steinbach Szilvia!Ha a hozzászólásod tükrözi a benned rejlő tudást,akkor egyetemen ne gondolkozz!Képzeld nagyon sokan nem azért koptatjuk veled ellentétben a padokat,hogy az órák alatt kiszórakozd magad,hanem,mert kicsivel másabb gondjaink adódnak az életben,pl eltartani egy gyereket a mai világban.Majd ha az egódról leesel és eljutsz addig te is,megtudod,hogy az a 40 pont a felvételin igen csekély azért az energiáért és időért,amit az előadáson töltesz és nem a gyerekeddel!A magad kudarcáért ne bűnbakokat keress,hanem készülj a többi vizsgádra!És képzeld,simán meg lehetett csinálni ezt az érettségit..holott 20 éve szálltam ki a padból.Ne másokat találj meg,hanem kapaszkodj a magadba szívott tudásba!

Udvardy Ágnes

Elég szégyen, ha ez nehéznek mondható, de nem az embereket kéne oltani, hanem el kéne gondolkodni, milyen szinten van az oktatásunk...

dékánné

Steinbach Szilvia, a holmi terhességre adott 40 ponton esetleg a te nyugdíjad fog múlni, amit majd az a gyermek fizet meg neked, akivel épp várandós az egyetemre bejutott anya. Ha ennyit ér a felsőfokú nyelvvizsga, akkor miért nem csináltál egyet-kettőt és nem kellene neked rinyálni a várandós anyák miatt vagy akár a nyáron a nagy bulizásban és az életbe való kiszabadulásodban vállalhatsz is egy gyereket, aztán lesz plusz 40 pontod. Valamint aki kismama, nagy valószínűséggel már nem az első diplomáját csinálja. Te csak tanuljál szépen, hogy bejuss államilag finanszírozottra, de neked szociálisan érzékeny a kormány, így hát menj költségtérítésesre, fizesse anya, apa, mert biztos nem te fogod, mint a dolgozó kismama, akinek az adójából esetleg te majd ösztöndíjat is kaphatsz.

Sziasztok!

Időrendben reagálva a kommentekre:

liverpool123: A hasonlósági aránnyal számoló feladatokban, mint, ahogy a neve is indukálja, arányokkal számolunk, melyek nem tartalmazhatnak ismeretlent. Így sajnos az általad írt megoldás nem elfogadható.

Kovács István: A 8B feladat megoldásának nem kell feltétlenül ellenpéldát tartalmaznia. A megoldásunkban szereplő indoklás definíció alapján született. Természetesen jó pár feladatnál létezhet alternatív megoldási mód.
Egyébként köztudott, hogy a zenetudomány és a matematika között szoros kapcsolat van. :)

elemózsia: A 8A feladatban a feladatírók által említett adathalmaz az adatsor szinonimája.

Németh Zsolt

o
o o
o o
o o o
o o o o
o o
pl egy ilyen is lehetne és ez nem szabályos szerintem (bocsi de csak így ment az ábrázolás)

László Tamás

A 8/B jó, mert az a szabályos sokszögek definíciója (egyenlő szögek és oldalak), amit a 8/B állítás (egyenlő oldalak) nem elégít ki.
Ez olyan önbizalom-növelő feladatsornak jó, ezen jó sok pontot össze lehet szedni, a kettes könnyedén megvan, és utána már nyugodtabban állhatnak neki az érettségizők a második adagnak. Akinek viszont már ez is problémát okozott, az tényleg nézzen magába...

Beke Zoltán

A 8.B azért hamis mert a sokszög attól függően, hogy egyenlő oldalú, még lehet konkáv sokszög, vagyis az egyik szöge (vagy több is) homorúszög!

István Kovács

Kedves Nagy Andrea, a rombusz ellenpélda itt. Nem könnyű feladat, a szaktanár indoklása is rossz (a válasz jó).

Albert Alex

Hát ez nevetséges, aki ezt nehéz érettséginek tartja az lesse meg az angol nyelvűt, az buktató...

Nagy Andrea

elmondaná valaki, hogy a 8 B miért hamis???? ha minden oldala egyenlő akkor nem nyilvánvaló h a szögek is azok????

Varga Adél

ha az igaz hamisból 2-t jól irtam akkor kapok rá pontot?

K. Vera

http://www.origo.hu/itthon/20130507-a-2013as-matematikaerettsegi-nem-hivatalos-megoldasai.html itt már teljes!

István Kovács

8.b indoklása nem megfelelő. Ahhoz kéne, hogy a minden szöge egyenlő feltétel valódi szűkítés. Nota bene háromszögekre az állítás igaz. Én így indokoltam volna: Hamis, mert például a rombusznak (ami most ne legyen négyzet) minden oldala egyenlő, de nem szabályos sokszög.

Tudható, hogy ki készítette ezeket a megoldásokat? Énektanár?

A.S

A második rész megoldásai mikor lesznek fent?

Steinbach Szilvia

Rendben, legyen az a haszna, hogy bejussunk az egyetemekre, de akkor ne adogassanak 40 pontokat holmi terhességre... Én megértem, hogy nagyon nehéz egy gyerekkel a nyakunkban tanulni, de ne legyen már ennyire szociálisan érzékeny az állam, basszus az egy felsőfokú nyelvvizsgának megfelelő pontszám..

Czapkó Tamás

Yeah! :D 22 pont a 30-ból! :D A második részben összekaparok vagy 40-et és akkor meg van a 4-es! Hú de bevagyok már tojva, hogy meg van-e az áhított jegy! :)

Nóri Pákozdi

Haszna igenis van a feladatoknak. Eldől, hogy bejutunk vagy sem az egyetemre.

liverpool123

A 9. feladathoz elfogadható az is, hogy (2r)a harmadikon?

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X