Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Végleg padlóra küldi Hoffmann a jogi egyetemeket - megszűnik az ingyenes képzés

6

2013-tól teljesen megszüntetné a jogászképzés állami támogatását a kormány, jövőre egyetlen elsőéves sem tanulhatna ingyen az egyetemek jogi karain, az ELTE és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem sem kapna állami ösztöndíjas helyeket – derül ki az eduline birtokába jutott minisztériumi tervezetből.

ELTE
Az ELTE jogi kara. Jövőre egyetlen állami ösztöndíjas helyet sem kapnának

Húsz-huszonegyszeres túljelentkezéssel kell számolniuk azoknak a diákoknak, akik idén szeretnének államilag finanszírozott jogászképzésre bekerülni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem ötven állami ösztöndíjas helyére 1210-en, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre pedig 1096-an jelentkeztek. Az idén érettségizők még így is jobb esélyekkel indulnak, mint azok, akik 2013-ban felvételiznek majd, nekik ugyanis – az erőforrás-minisztérium terve alapján – egyetlen államilag támogatott hely sem jutna, vagyis csak önköltséges formában tanulhatnának jogot, félévente 150 és 350 ezer forint közötti összegért.

hirdetés
hirdetés

Az eduline birtokába jutott minisztériumi előterjesztésben az áll, hogy 2013-ra lenulláznák a jogászképzés állami támogatását, ahogy 2014-ben és 2015-ben sem kapnának állami (teljes) ösztöndíjas helyeket az egyetemek állam- és jogtudományi karai, legalábbis a jogi képzésekre biztosan nem.

A terv egyébként összecseng Orbán Viktor februári kijelentésével. Sajtóinformációk szerint a kormánypártok egri kihelyezett frakcióülésén a 2012-es keretszámokat érintő kritikákra a miniszterelnök úgy reagált: tényleg hiba volt százra csökkenteni a jogászképzések államilag támogatott férőhelyeinek számát, „a helyes ugyanis az lett volna, ha nullára vettük volna vissza”. Igaz, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár 2011 őszén még úgy nyilatkozott, „nem tartanák helyénvalónak, hogy csupán költségtérítéssel tanulhasson valaki például jogásznak”.

A műszaki szakokon is kevesebben tanulhatnak

A minisztériumi előterjesztés alapján a kormány által preferált műszaki alapszakok keretszámait is megvágnák: míg szeptemberben 8160 elsőévest vehetnek fel államilag támogatott képzésre az egyetemek és főiskolák, 2013-ban már csak 8000-et, 2014-ben 7800-at, 2015-ben pedig 7500-at. Az informatikai képzések állami ösztöndíjas létszámát is több mint tíz százalékkal csökkentenék, az idei 3600 helyett jövőre 3500, 2014-ben 3300, 2015-ben pedig 3200 helyet kapnak a felsőoktatási intézmények.

Keretszámok 2013 és 2015 között
A 2012-es felvételin 53 687-en szerezhetnek állami ösztöndíjas helyet az alap-, mester- és osztatlan szakokon, valamint a felsőfokú szakképzéseken. 2013-ban ez a szám 53 540-re, 2014-ben 52 940-re, 2015-ben pedig 51 640-re csökken.

Az osztatlan orvosi- és egészségtudományi, pedagógus- és művészeti képzések keretszáma nem változik a következő három évben, ahogy a természettudományi, társadalomtudományi, gazdasági, agrár- és bölcsészszakoké sem. A dokumentum szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek sem kell majd létszámproblémákkal küzdenie, 2013 és 2015 között évente 1020 új elsőéves hallgatót vehet fel államilag támogatott képzésre.

Mesterképzés: lassan, de biztosan csökken a létszám

A mesterképzésekre is kevesebb hallgató juthat be: 2013-ban 19 300-an, 2014-ben 18 700-an, 2015-ben pedig 17 300-an. A felsőfokú - új nevén: felsőoktatási - szakképzések államilag támogatott kerete viszont bővül, míg idén a tavalyi 10 000 helyett csak 3500 helyet hirdethettek meg az intézmények, jövőre már 4500, 2014-ben 5000, 2015-ben pedig 5500 helyre lehet pályázni.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:

Geoda

Király Łászló 2012. 04 20., 20:26
Az állami keretszám csökkentése alapvetően monetáris okú. A teljesen átjárható rendszer, sőt a mindenki "költségtérítéses" modell ellen viszont anno pont a FIDESZ szervezett népszavaázst.
Holott teljesen működőképesnek tünik, hogy legyen mindenki költségtérítős, fizesse a Neptun-os, EKTR-es számlájáról a tandíjat.
Akinek pedig a tanulmányi eredménye, szoc.helyzete indokolja az állam töltse fel ezt az egységszámlát. Mindenki meg más oldja meg.
De ebben az esetben egy esélyegyenlő, és transzparens rendszer kellene. Nem egy poltikai-gazdasági kasztrendszer az oktatásban.

Király Łászló

Ez már nem a korábban meghirdetett felsőoktatás racionalizálása, hanem inkább a diplomás értelmiség elsorvasztása. A jog a legnemesebb tudomány, amit ne csak a generációs családok sarjai műveljenek... Orbánéknak is jó volt anno az ingyen - az ő idejükben nem is egy (!) - diploma megszerzése. A keretszámcsökkentés érthető, de teljes megszüntetés csupán költségvetési irány, s nem oktatáspolitikai ésszerűsítés.

Geoda

Rozsnyai Zsuzsa 2012. 04 20., 12:51

Én az egész koncepciót nem értem. Azon kívül, hogy tényleg most szivunk a tömegessé tett képzésért

Rozsnyai Zsuzsa

Szerintük elegen vannak Ők mint jogászok, nem kell, hogy a következő 5-6 évben legyen fiatal új ismeretekkel rendelkező jogász vetélytárs . Viszont a műszaki képzés csökkenését végkép nem értem.

Halassy Ádám

Hát nem szívlelem a jogászszakmát (Szerintem "csinált" tudomány), de egyrészt szükség van rájuk, másrészt...

Szóval valahol egy srác álma, hogy jogász legyen, mert mondjuk látta az Ördög Ügyvédjét, és milyen menő már. Csak mondjuk ez a srác a nyóckerben lakik, apu anyu vért izzadva keres összesen nettó 150'000 + valamilyen segélyt. Akkor mi lesz az esélyegyenlőséggel? Tegyük fel, hogy a kiscsávó amióta az eszét tudja erre a pályára készül, kiválóan érvel és szabadidejében még arra is vetemedik, hogy híres perekről olvas, és megpróbálja magát az ügyész vagy az ügyvéd helyébe képzelni...

Nem jól van ez így, megint vaktában vagdalkozás van...

Geoda

http://endresy.blogspot.com/2012/04/egyetemi-szabasminta.html

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X