Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A filozófusokat és a történészeket is leforrázták az egyetemi keretszámok

4

A gazdasági, a jogi, a társadalom- és bölcsészettudományi felsőoktatási felvételi keretszámok mielőbbi emelését javasolja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) gazdaság- és jogtudományok, valamint filozófiai és történettudományok osztálya.

Az MTA két osztálya állásfoglalás küldött Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, amelyben "üdvözlik mindazon oktatáspolitikai törekvéseket, amelyek az egyetemi oktatás minőségének javítására, a társadalmi és gazdasági igényekhez való igazítására, illetve a hallgatói költség-hozzájárulás emelésére irányulnak".   

hirdetés

Az államilag finanszírozott felsőoktatási felvételi helyek szakterületi elosztásáról hozott döntést ugyanakkor nem látják összhangban a felsőoktatási törvényben foglalt általános fejlesztési törekvésekkel, sem Magyarország alapvető érdekeivel - írták. Aggodalommal tekintenek a felsőoktatási keretszámok drasztikus szűkítésére a jogi és gazdasági, valamint jelentős mérséklésére a társadalomtudományi és bölcsészeti területen - tették hozzá.

"Felelősséget érezve a szakmai utánpótlás biztosításáért, a fiatalok pályaválasztási szabadságának megőrzéséért, a hátrányos jövedelmi-vagyoni helyzetben lévő tehetséges diákok esélyeinek növeléséért, javasolják, hogy a nevezett szakterületek államilag finanszírozott felvételi keretszámait a legelső adandó alkalommal emeljék meg" - fogalmaztak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 5-én jelentette be, hogy a kormány elfogadta a 2012-re vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat, az intézményekre lebontott adatokat pedig január 20-án hozták nyilvánosságra. A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

Hozzászólások (4)

Molnár László

De ez azért nagy marhaság hogy pont a történészeket és a filozófusokat "forrázta" le a keretszám csökkentés.Ilyen emberekből hihetetlen kevés kell ezért itt inkább örülni kellene annak hogy kevesebben lesznek a jövőben sokkal így nagyobb eséllyel lesznek foglalkoztatva is.Annak mi értelme van hogy képezünk belőlük több ezret akiknek a 90 százaléka munkanélküli lesz és 10 %-uk fog ténylegesen dolgozni is?Egy jó hozzáaszólást idéznék itt "egyszakos törivel akkora spílernek kell lenned ahhoz, hogy munkát kapja hogy ihaj".Ha kevesebb lesz a felvett történész,filozófus a jövőben az egyetemeken akkor az pozitív irányban befolyásolhatja a képzés színvonalát és az elhelyezkedési arány is sokkal jobb lehet.A kormány döntése ellen megalapozott,jogos kifogása egyedül a gazdaságisoknak és a jogászoknak lehet de azoknak is csak korlátozott mértékben.

Molnár László

Az angol mellett németül is nagyon fontos tudnia egy magyar történésznek hiszen Ausztriával jelentős kapcsolatunk volt régen aminek az iratai még mindig megvannak de németül.

Molnár László

Pedig pont a történészek azok akikből nagyon kevés kell kell de nagyon kevés.Minek rengeteg történész nincs sok történész munkahely.Csak azoknak van akik legalább 2 de inkább 3 nyelven jól beszélnek.Leginkább angol,német,latin itt ezek a legfontosabbak.És minimum master diplomával kell rendelkezni alap képzés semmire nem elég.Minimum master képzés kell de ha a doktori is sikerül az mégjobb ezen a pályán.Akik ilyen típusú diplomával boldogultak azok mind egytől-egyig nagy tudású magas képzettségű emberek.Több nyelven beszélnek és doktorijuk is van én tisztelem őket és én is egyszer ilyenné szeretnék válni.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X