Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A filozófusokat és a történészeket is leforrázták az egyetemi keretszámok

2

A gazdasági, a jogi, a társadalom- és bölcsészettudományi felsőoktatási felvételi keretszámok mielőbbi emelését javasolja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) gazdaság- és jogtudományok, valamint filozófiai és történettudományok osztálya.

Az MTA két osztálya állásfoglalás küldött Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, amelyben "üdvözlik mindazon oktatáspolitikai törekvéseket, amelyek az egyetemi oktatás minőségének javítására, a társadalmi és gazdasági igényekhez való igazítására, illetve a hallgatói költség-hozzájárulás emelésére irányulnak".   

hirdetés
hirdetés

Az államilag finanszírozott felsőoktatási felvételi helyek szakterületi elosztásáról hozott döntést ugyanakkor nem látják összhangban a felsőoktatási törvényben foglalt általános fejlesztési törekvésekkel, sem Magyarország alapvető érdekeivel - írták. Aggodalommal tekintenek a felsőoktatási keretszámok drasztikus szűkítésére a jogi és gazdasági, valamint jelentős mérséklésére a társadalomtudományi és bölcsészeti területen - tették hozzá.

"Felelősséget érezve a szakmai utánpótlás biztosításáért, a fiatalok pályaválasztási szabadságának megőrzéséért, a hátrányos jövedelmi-vagyoni helyzetben lévő tehetséges diákok esélyeinek növeléséért, javasolják, hogy a nevezett szakterületek államilag finanszírozott felvételi keretszámait a legelső adandó alkalommal emeljék meg" - fogalmaztak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 5-én jelentette be, hogy a kormány elfogadta a 2012-re vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat, az intézményekre lebontott adatokat pedig január 20-án hozták nyilvánosságra. A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Molnár László

Pedig pont a történészek azok akikből nagyon kevés kell kell de nagyon kevés.Minek rengeteg történész nincs sok történész munkahely.Csak azoknak van akik legalább 2 de inkább 3 nyelven jól beszélnek.Leginkább angol,német,latin itt ezek a legfontosabbak.És minimum master diplomával kell rendelkezni alap képzés semmire nem elég.Minimum master képzés kell de ha a doktori is sikerül az mégjobb ezen a pályán.Akik ilyen típusú diplomával boldogultak azok mind egytől-egyig nagy tudású magas képzettségű emberek.Több nyelven beszélnek és doktorijuk is van én tisztelem őket és én is egyszer ilyenné szeretnék válni.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X