Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A filozófusokat és a történészeket is leforrázták az egyetemi keretszámok

2

A gazdasági, a jogi, a társadalom- és bölcsészettudományi felsőoktatási felvételi keretszámok mielőbbi emelését javasolja a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) gazdaság- és jogtudományok, valamint filozófiai és történettudományok osztálya.

Az MTA két osztálya állásfoglalás küldött Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszternek, amelyben "üdvözlik mindazon oktatáspolitikai törekvéseket, amelyek az egyetemi oktatás minőségének javítására, a társadalmi és gazdasági igényekhez való igazítására, illetve a hallgatói költség-hozzájárulás emelésére irányulnak".   

hirdetés
hirdetés

Az államilag finanszírozott felsőoktatási felvételi helyek szakterületi elosztásáról hozott döntést ugyanakkor nem látják összhangban a felsőoktatási törvényben foglalt általános fejlesztési törekvésekkel, sem Magyarország alapvető érdekeivel - írták. Aggodalommal tekintenek a felsőoktatási keretszámok drasztikus szűkítésére a jogi és gazdasági, valamint jelentős mérséklésére a társadalomtudományi és bölcsészeti területen - tették hozzá.

"Felelősséget érezve a szakmai utánpótlás biztosításáért, a fiatalok pályaválasztási szabadságának megőrzéséért, a hátrányos jövedelmi-vagyoni helyzetben lévő tehetséges diákok esélyeinek növeléséért, javasolják, hogy a nevezett szakterületek államilag finanszírozott felvételi keretszámait a legelső adandó alkalommal emeljék meg" - fogalmaztak.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár január 5-én jelentette be, hogy a kormány elfogadta a 2012-re vonatkozó felsőoktatási felvételi keretszámokat, az intézményekre lebontott adatokat pedig január 20-án hozták nyilvánosságra. A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

Molnár László

Pedig pont a történészek azok akikből nagyon kevés kell kell de nagyon kevés.Minek rengeteg történész nincs sok történész munkahely.Csak azoknak van akik legalább 2 de inkább 3 nyelven jól beszélnek.Leginkább angol,német,latin itt ezek a legfontosabbak.És minimum master diplomával kell rendelkezni alap képzés semmire nem elég.Minimum master képzés kell de ha a doktori is sikerül az mégjobb ezen a pályán.Akik ilyen típusú diplomával boldogultak azok mind egytől-egyig nagy tudású magas képzettségű emberek.Több nyelven beszélnek és doktorijuk is van én tisztelem őket és én is egyszer ilyenné szeretnék válni.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X