Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a 2012-es egyetemi rangsor: az öt legjobb műszaki kar

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara és a Pannon Egyetem Mérnöki Kara – a hallgatói és oktatói kiválóság alapján ezek az ország legjobb műszaki felsőoktatási intézményei. Megjelent a HVG Diploma különszáma, benne a legfrissebb Felvi-rangsorokkal.

Rangsor a hallgatók teljesítménye alapján

hirdetés
hirdetés

A hallgatók teljesítménye alapján összeállított 2012-es rangsor első hat helyét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerezte meg, az élen a gépészmérnöki kar áll, amely megőrizte tavalyi helyezését. A BME-GÉK-et az építészmérnöki, a villamosmérnöki és az informatikai, a vegyész- és biomérnöki, valamint a közlekedésmérnöki kar követi. A top tízbe csak budapesti egyetemek jutottak, a Műegyetem mellett az Óbudai Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem.

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az év nagy nyertese a BME Közlekedésmérnöki Kara és az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kara – előbbi három, utóbbi öt helyet javított 2011-es eredményén, a Pannon Egyetem Mérnöki Kara és a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kara azonban lecsúszott az első tíz helyről. A 2011-es műszaki felsőoktatási rangsort itt nézhetitek meg.

Rang (hallgatói kiválóság) Intézmény Rang (oktatói kiválóság) Intézmény
1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem GÉK 1. Pannon Egyetem MK
2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ÉSZK 2. Miskolci Egyetem MFK
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem VIK 2. Nyugat-magyarországi Egyetem FMK
4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem VBK 4. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ÉŐK
5. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem KSK 5. Miskolci Egyetem GÉIK

Rangsor az oktatók teljesítménye alapján

A Pannon Egyetem az oktatói kiválóság összesített rangsorában áll az élen, holtversenyben a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara és a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kara követi.

A top tízbe a Műegyetemről és a Miskolci Egyetemről három-három, a Szent István Egyetemről, a Nyugat-magyarországi Egyetemről, a Nyíregyházi Főiskoláról, a Pannon Egyetemről és a nemzetvédelmi egyetemről pedig egy-egy kar került be.

A huszonöt mérnökképző karból az egy, tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók száma a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán a legkedvezőbb, míg a másik alrangsort, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya alapján összeállított listát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara vezeti. A 2012-es összesített egyetemi-főiskolai rangsorról itt olvashattok.

A HVG Diploma különszámában minden fontos információt megtalálsz az alap- és mesterszakokról, a képzési területi rangsorokról, de megismerheted a diplomás pályakövetési rendszer intézményi adatait is. Kiderül, milyen elhelyezkedési esélyek várnak rád, és hogy pályakezdőként milyen fizetésekre számíthatsz. A 2012-es HVG Diploma különszámot a HVG Ügyfélponton rendelheted meg.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás



hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X