Érettségi-felvételi Eduline

Művészeti képzésre jelentkeztek? Ilyen vizsgákra számíthattok 2020-ban

Elolvasom

A 2020-as felvételin csak az vehető fel, alapképzésre, osztatlan képzésre, aki legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tett, vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevéllel rendelkezik. Azonban ez alól kivétel, ha valaki olyan szakra jelentkezik, ahol a felvételi összpontszámot kizárólag a gyakorlati vizsga alapján kell megállapítani. Ez milyen képzéseket takar?

Felsőoktatás Eduline

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint jó ötlet lenne összevonni a művészeti egyetemeket

Elolvasom

A pénzügyi és a vagyongazdálkodási szempontból indokolt és észszerű megoldás lehet a művészeti egyetemek összevonása – ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László szerint az eddigi számvevőszéki ellenőrzések alapján az öt művészeti egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak.

Felsőoktatás Eduline

Nemzetközi sikert ért el a MOME Anim

Elolvasom

Az Animafest a legjobb animációs versenyfilmekkel nevező műhelyeket díjazta, elsőként azt a MOME Anim iskolát, amelynek hallgatója, Andrasev Nadja Cannes-ban harmadik helyet hozta el animációs filmjével.

Felsőoktatás Eduline

Megszüntetés helyett: művészeti óriásegyetemet hoznának létre a hallgatók

Elolvasom

Az öt budapesti művészeti felsőoktatási intézmény hallgatói képviselői kitartanak egyetemük, főiskolájuk önállósága mellett - közölte a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerdán, utalva arra, hogy a felsőoktatási törvény jelenlegi változata ezt csak 2015-ig tartaná fenn. A hallgatói képviselők művészeti egyetem és főiskola kategóriát is nevesítenének az új jogszabályban.

Felsőoktatás Eduline

A művészeti egyetemek is becsődölhetnek a Hoffmann-terv miatt?

Elolvasom

Művészeti egyetem vagy művészeti főiskola kategória bevezetését javasolják az oktatási államtitkárságnak az öt művészeti felsőoktatási intézmény hallgatói. Attól tartanak, hogy 2015-től – többek között – a Zeneakadémiára és a MOME-ra is integráció, főiskolává alakulás vagy megszűnés vár.

Felsőoktatás Eduline

A művészeti egyetemek rektorainak sem tetszik az összevonás terve

Elolvasom

A felsőoktatási törvény új koncepciójával kapcsolatban szerdán került szóba több sajtóorgánumban a művészeti felsőoktatási intézmények integrációja. Pénzügyi előnye bizonytalan kimenetelű, szakmailag, mivel rendkívül különböző hagyományokról, képzési struktúrákról és formákról van szó, nem indokolt - áll Batta Andrásnak, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez írt levelében.

Közoktatás Eduline

Művész leszek. Megélek-e?

Elolvasom

Használjam ki a tehetségem és csináljam azt amit szeretek, vagy tartsam el a családom? Valószínűleg majdnem mindenkinek, aki képző- illetve iparművészeti tanulmányokat folytat, forognak-forogtak már a fejében hasonló gondolatok. Kérdés, hogy a kettő egyébként kizárja-e egymást?

Közoktatás Edupress

Olasz filmrendező érkezett a Faludi filmszemlére

Elolvasom

"Fiatalon, társaim és jómagam meghívására, sok híres római filmes személyiség közül csak Fellini egyik forgatókönyírója válaszolt ezekkel a szavakkal: többet nekünk ne írjatok! Ezen mondat miatt én mindenkinek válaszolok, nem utasítom el a kezdetleges munkákat sem, hiszen az álmokat hagyni kell kibontakozni" - mondta el az ismert olasz filmrendező, Pupi Avati az Uránia Nemzeti Filmszínházban november 13-án, aki idén a bizalom témáját körbejáró Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle és Fotópályázaton a zsűri elnökeként vesz részt. A zsűri a három filmes kategóriában az első három-három helyezettet jutalmazza, illetve különdíjakat oszt ki, a művészeti egyetemi hallgatók filmjeit pedig külön kategóriában értékeli.