Érettségi-felvételi Eduline

„Az idei érettségi majdnem mintaszerű volt, sokkal jobb volt, mint a tavalyi”

Elolvasom

"Tavaly voltak aggasztó jelek, amelyek arra utaltak, hogy a korábbinál kevésbé a kompetenciákat mérő, ismert szerzőkre koncentráló, túlságosan irodalomfókuszú irányba megy el a középszintű feladatsor, márpedig ez nem lenne jó” – mondta az Eduline-nak Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke, aki szerint a kétszintű érettséginek pont az az egyik célja, hogy a kommunikációs készségeket ellenőrizze. Az idei feladatsor pedig ennek a célnak tökéletesen megfelelt.

Érettségi-felvételi Eduline

"Horrorisztikus elemekkel" is meg kell küzdeniük az érettségizőknek: tanári vélemény

Elolvasom

Nem kaptak könnyű feladatot a diákok a középszintű magyarérettségi második részében, a novella- vagy balladaelemzésre számító diákoknak egy modern, felnőtteknek szóló mesét kell értelmezniük. Azoknak idén könnyebb dolguk van, akik az összehasonlító elemzést választották - egy korai József Attila- és egy Szabó Lőrinc-költeményt kell elemezniük.

Érettségi-felvételi Eduline

Kiszúrás az érettségizőkkel, hogy teljesen ismeretlen szerző művét kell elemezni?

Elolvasom

Egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük a középszinten vizsgázó diákoknak a magyarérettségin – a 20. század első felében alkotó író, költő, filmesztéta és filmrendező munkássága nem része a középiskolai tananyagnak, a végzősök többségének egészen ma délelőttig valószínűleg csak a IX. kerületi utca táblájáról volt ismerős az író neve. Szabályos ez?

1 2 3 4