szerző:
Eduline

Nem kaptak könnyű feladatot a diákok a középszintű magyarérettségi második részében, a novella- vagy balladaelemzésre számító diákoknak egy modern, felnőtteknek szóló mesét kell értelmezniük. Azoknak idén könnyebb dolguk van, akik az összehasonlító elemzést választották - egy korai József Attila- és egy Szabó Lőrinc-költeményt kell elemezniük.

©

„A mesei motívumokra kellene a diákoknak felfigyelniük, de ez egy modern, felnőtt mese, szinte horrorisztikus elemekkel – fizikai szenvedés, kegyetlenkedés, halál. Az érettségizők általában szép, klasszikus novellát várnak, de ez a felnőtteknek szóló mese a hagyományos novellai kritériumoktól jelentősen eltér” – mondja az Eduline által megkérdezett szaktanár a középszintű magyarérettségi második részének műelemzési feladatairól. 

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Itt van a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a középszintű feladatsor második részében két feladat - egy mű (vagy műrészlet) problémaközpontú, értelmező bemutatása, vagy két mű (vagy műrészlet) adott szempontú összehasonlító elemzése - közül választhatnak a diákok. Akármelyiket is választják az érettségizők, egy 400-800 szavas esszét kell írniuk 150 perc alatt.

A műértelmező szövegalkotási feladatot választó érettségizőknek  idén egy Balázs Béla-mesét kell elemezniük – alighanem sokakat meglepett a választás, mert a középszintű magyarérettségi egyik műelemző feladata általában egy novellához kapcsolódik (igaz, olyan is előfordult már, hogy balladát kaptak a diákok).

Update: a Balázs Béla-mese címe a Mosolygó Tündér Ilona meséje, József Attilától a Fiatal életek indulója, Szabó Lőrinctől a Szegénynek lenni s fiatalnak verset kapták a diákok.

„A horrorisztikus elemekkel már találkoztak regényekben, novellákban, akár Móricz- vagy Csáth Géza-művekben, ez nem újdonság a diákoknak. Az az újdonság, hogy a mesétől happy endet vár az ember, valamilyen pozitív végkifejletet, feloldást, de itt nincs ilyen. A történetet tudják majd értelmezni, inkább az a kérdés, mennyire lesz mély az elemzés. Attól tartok, sok diák esszéje felületes lesz” – tette hozzá a magyartanár.

József Attila és Szabó Lőrinc: ez lesz a népszerűbb?

Az Eduline-nak nyilatkozó szakanár szerint elképzelhető, hogy idén az összehasonlító elemzés lesz a népszerűbb feladat - pedig a diákok általában az "egy mű elemzését" szokták választani.

Az összehasonlító műelemzést választó vizsgázóknak egy József Attila- és egy Szabó Lőrinc-verset kell elolvasniuk, majd összevetniük. Az elemzés szempontjai és maguk a művek jól passzolnak az érettségizők korosztályához, az egymás után következő generációk viszonyára is ki kell térni az esszében a két költemény alapján.

„Könnyebbség, hogy mindkét szerzőt ismerik, még ha a műveket nem is. Igaz, a középszintű feladatsorban szereplő József Attila-vers nagyon korai mű, a kerettantervből és a szöveggyűjteményből is hiányzik, nem szoktuk tanítani, a diákok egészen más típusú József Attila-költeményekhez szoktak. Ugyanakkor a megértése nem jelenthet gondot” – mondta a magyartanár.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.