szerző:
Eduline

Tavaly nehezítettek a magyarérettségi szabályain - 2017 óta senki nem bízhat abban, hogy műelemzés nélkül letudja az írásbelit.

©

Az új érettségi szabályok miatt idén sem úszhatja meg senki a magyarérettségit műelemzés nélkül. A középszintű feladatsor 2017 előtt ugyanis mindössze két részből állt. A diákoknak először egy szövegértési feladatsort kellett megoldaniuk, majd három szövegalkotási feladat közül kellett választaniuk – írhattak egy érvelést egy megadott szövegrészlet és néhány szempont alapján, elemezhettek egy megadott művet vagy összehasonlító elemzést írhattak két megadott irodalmi műről. 

Megvannak a középszintű magyarérettségi hivatalos megoldásai.
Az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldásait is közzétették.

Itt van a magyarérettségi megoldása: szövegértési feladatsor

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat. És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok a magyarérettségiről.

Ezt a szövegértési feladatot kapták az érettségizők magyarból.

Választási témát is kaptak a magyarból középszinten érettségizők.

Nehéz szöveget kaptak a diákok a középszintű magyarérettségi szövegértési részében.

Az érvelés és a hivatalos levél írása sem okozhat gondot a magyarból középszinten vizsgázóknak.

József Attila- és Szabó Lőrinc-verset is kellett elemezni a magyarérettségin.

Kiszúrás-e, hogy "ismeretlen" szerző művét kell elemezni?

Aki nem brillírozott irodalomból, az általában az érvelést választotta, ahhoz ugyanis csupán az érvelő szövegek szerkezeti követelményeivel kellett tisztában lenni – vagyis akár mindenféle irodalmi jártasság nélkül teljesíteni lehetett a magyarérettségi írásbeli részét.

Kellemetlen meglepetés érheti a diákokat a magyarérettségin: erre oda kell figyelni

Kellemetlen meglepetés érheti jövő hétfőn azokat az érettségizőket, akik csak a novellaelemzés szempontjaiból készülnek fel. Milyen műfajok fordulhatnak elő a középszintű magyarérettségin? „A magyarérettségin a novellaelemzést tervezem választani. Tudom, hogy előre nem lehet tudni, hogy melyik téma lesz jobb, de nekem az szimpatikusabb eddig. Mit ajánlanátok hozzá?"

Tavaly azonban szigorítottak a szabályokon. A szövegértési feladatsor mellett két rövid szöveget kell írniuk a diákoknak – vagy egy érvelést, vagy egy hétköznapi szöveget, például motivációs levelet, hivatalos levelet vagy felszólalást. Ezután következik az irodalmi rész: mindenkinek írnia kell egy elemző esszét, az érettségizők csak azt dönthetik el, hogy egy megadott művet elemeznek vagy az összehasonlító műelemzést választják.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.