Felsőoktatás MTI

Így szabnák át a felsőoktatást: nyelvtudás nélkül mindent buknak a diákok

Elolvasom

Pénteken tartja következő ülését a Felsőoktatási Kerekasztal, amelyen megtárgyalják a felsőoktatás átalakításának új koncepcióját. A tervezet szerint bevezetnék az oktatók teljesítményközpontú, előmeneteli rendszerét, kötelezővé tennék az idegen nyelvű kurzusokat, és 2020-tól középfokú nyelvvizsga lenne a felsőoktatásba való belépés feltétele.

Felsőoktatás Eduline

Már el is kezdték a megszűnő szakok kiválogatását?

Elolvasom

Az októberben nyilvánosságra hozott felsőoktatási koncepció az utóbbi négy évben már az ötödik-hatodik ilyen dokumentum. Palkovics László felsőoktatási államtitkár szerint még az idén elfogadhatják, ami a szakok számának drasztikus csökkentésével és új intézménytípusok megjelenésével járhat.

Felsőoktatás Eduline

Itt a feketeleves: könnyebb lesz elveszíteni az állami ösztöndíjat

Elolvasom

Jobban kell majd teljesíteniük az állami ösztöndíjas hallgatóknak, ha továbbra is ingyenesen szeretnének tanulni. Az új, szerdán nyilvánosságra hozott felsőoktatási stratégia szerint ugyanis az egyetemek, főiskolák több diákot sorolhatnának át önköltséges képzésre, ezzel párhuzamosan pedig több fizetős hallgató kerülhetne át államis helyre.

Felsőoktatás MTI

Mi vár az orvosképzésre? Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási stratégiát

Elolvasom

A klinikai oktatás bázisának erősítését, színvonalának emelését, az orvosképzés tárgyi infrastruktúrájának, az orvos- és egészségtudományi képzés személyi hátterének fejlesztését, továbbá a szakdolgozók képzésének emelését tartalmazza egyebek mellett a Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia orvosképzésre vonatkozó része.

Felsőoktatás MTI

Így szabnák át a felsőoktatást: sok szak szűnik meg, jön a kötelező nyelvvizsga

Elolvasom

Az oktatók teljesítményközpontú előmeneteli rendszerének bevezetését, a szakok számának csökkentését 15 százalékkal, az agrároktatásban a farmerképzés elindítását tartalmazza egyebek mellett a Fokozatváltás a felsőoktatásban című kormányzati stratégia, amely 2020-tól legalább egy nyelv középfokú ismeretét is előírná felvételi követelményként a diákoknak.

Felsőoktatás MTI

Kedden kiderül, mi vár a felsőoktatásra

Elolvasom

A napokban hétmilliárd forintot fizet ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma a felsőoktatási intézmények 60 napon túli adósságainak rendezésére - közölte a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár pénteken Dunaújvárosban.

Felsőoktatás MTI

Palkovics: kiváló egyetemekre és főiskolákra egyaránt szükség van

Elolvasom

Kiváló egyetemekre és főiskolákra egyaránt szükség van Magyarországon a felsőoktatási államtitkár szerint. Palkovics László erről az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 380. tanévnyitóján beszélt pénteken Budapesten. Kiemelte: világossá kell tenni, hogy a főiskola nem kisegyetem vagy előegyetem, hanem egy másik fajta intézmény, aminek ugyanolyan missziója van, mint az egyetemeknek.

Felsőoktatás MTI

Újabb egyetemi képzéseket alakítanak át

Elolvasom

Nagyobb hangsúlyt kap a jövőben az agrár-felsőoktatás, amely az eddigieknél fokozottabban igazodik a reálgazdaság igényeihez - jelentette ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

1 2 3 4