Felsőoktatás Czervan Andrea

Vége az "értelmetlen" egyetemi-főiskolai szakoknak

Elolvasom

Kénytelenek lesznek lemondani képzéseik egy részéről az egyetemek és főiskolák, ha a kormány rábólint az új felsőoktatási stratégiára. Azokat a szakokat ugyanis nem támogatná ösztöndíjas helyekkel az állam, amelyek nem passzolnak az adott intézmény profiljába. A képzési szinteket is intézménytípusokhoz rendelnék: a doktori képzések indítása a nemzeti tudományegyetemek és az egyetemek, míg a felsőoktatási szakképzéseké a közösségi főiskolák privilégiuma lenne.

Felsőoktatás Eduline

A hét hírei: így alakítják át a felsőoktatást, sztrájkolhatnak a tanárok

Elolvasom

Elfogadta a Felsőoktatási Kerekasztal az új felsőoktatási stratégiát, amely négy kategóriába osztaná az intézményeket, a gazdasági irányítást pedig a kancellárok kezébe adná. A szeptembertől bevezetett pedagógus-életpályamodell és a kötött munkaidő növekedése miatt sztrájkra készülnek az egyik pedagógus-szakszervezet. Megnéztük, hogyan pályázhattok a hátrányos helyzetű hallgatók számára kiírt Bursa Hungarica ösztöndíjra, és beszámoltunk a legjobb amerikai és európai egyetemek rangsoráról is. A hét hírei és cikkei.

Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Így szabnák át a felsőoktatást: a keretszámoknak vége, de lesz, aki rosszul jár

Elolvasom

Egyetemi-főiskolai keretszámok nem lesznek, de azt továbbra is központilag határoznák meg, hány bölcsész vagy jogász tanulhat az állam pénzén – derül ki a felsőoktatási stratégia legújabb változatából, amely az állami támogatás hetven százalékát az ösztöndíjas hallgatók, harminc százalékát a tudományos teljesítmény alapján osztaná szét az intézmények között.

1 2 3 4