szerző:
Eduline

Jobban kell majd teljesíteniük az állami ösztöndíjas hallgatóknak, ha továbbra is ingyenesen szeretnének tanulni. Az új, szerdán nyilvánosságra hozott felsőoktatási stratégia szerint ugyanis az egyetemek, főiskolák több diákot sorolhatnának át önköltséges képzésre, ezzel párhuzamosan pedig több fizetős hallgató kerülhetne át államis helyre.

©

A gyengén teljesítő, állami ösztöndíjas hallgatók nagyobb részét sorolnák át önköltséges képzésre az új felsőoktatási stratégia alapján, amely decemberben kerülhet a kormány elé. Ezzel párhuzamosan több önköltséges, de jó tanulmányi eredményű diák kapna lehetőséget, hogy állami ösztöndíjasként tanulhasson.

A Fokozatváltás a felsőoktatásban című új felsőoktatási koncepciót - innen tölthetitek le - keddi ülésén tárgyalta a Felsőoktatási Kerekasztal. A dokumentum a következő tizenöt év felsőoktatási céljait és tervét rögzíti, szerepel benne többek között a szakok számának 15 százalékos csökkentése 2020-ig, illetve az, hogy bizonyos képzéseken felvételi követelmény lenne a középfokú nyelvtudás. A részleteket itt olvashatjátok, a felvételi rendszer változásáról itt, az orvosképzésről pedig itt találjátok cikkünket.

A felsőoktatási törvény jelenlegi szövege szerint egy állami ösztöndíjas hallgatót akkor kell átsorolni önköltséges képzésre, ha az utolsó két aktív félévében nem szerezte meg az előírt kreditmennyiség legalább ötven százalékát - mivel szemeszterenként átlagosan 30, egy tanévben pedig 60 kredit az elvárt teljesítmény, egy tanévben legalább 30 kreditet kell elvégeznie a diáknak ahhoz, hogy biztosan megtarthassa az állami ösztöndíjas helyét. Emellett az adott egyetem vagy főiskola szervezeti és működési szabályzatában egy tanulmányi átlagot is meghatározhat, amelyet ha a diák nem ér el, átsorolhatják.

Azt a hallgatók is átsorolják, akik az adott szak képzési idejét már két félévvel meghaladta - ebbe beleszámítanak a korábban azonos képzési szinten végzett tanulmányok is. Az átsorolt hallgatóknak, illetve azoknak a helyére, akiknek megszűnt a jogviszonya, kérelem alapján kerülhetnek be önköltséges hallgatók: a sorrendet a tanulmányi eredmény határozza meg.

Azokat, akik még csak egy aktív félévet töltöttek a szakon, nem sorolhatják át, és azokat sem, akik betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudtak bejárni az órákra. Arról, hogy fizetniük kell, az intézmények legalább harminc nappal a következő képzési időszak kezdete előtt tájékoztatják az érintett hallgatókat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!