Közoktatás Edupress

Egész Európa figyelmét kivívó felsőoktatási reform kezdődhet Csehországban

Elolvasom

Petr Mateju, a cseh oktatási minisztérium stratégiai és elemző részlegének vezetője ismertette a cseh felsőoktatási reformtervezet részleteit, amelyet várhatóan december 18-án szavaz meg a Cseh Köztársaság kormánya. Ezzel egy időben el is kezdődnek az átalakítások, amelyek szakemberek szerint egész Európa érdeklődését kivívják majd.

Közoktatás Edupress

Hogyan érheti el a felsőoktatás a médiát?

Elolvasom

Újságírók fejtették ki véleményüket a felsőoktatás és a diplomaszerzés nyilvánossága témakörében a Diplomaszerzés és pályakövetés, Szakmai Nap második szekciójában, ahol a felsőoktatási intézmények kommunikációs stratégiájáról, a nagyobb sajtónyilvánosság elérése érdekében alkalmazandó formai és tartalmi változások szükségességéről osztották meg tapasztalataikat az érintett szakma képviselői.

Közoktatás Edupress

Megjelent a HVG Diploma 2009 különszáma felvi rangsorokkal

Elolvasom

Negyedik éve vállalkozik a HVG arra, hogy különszámban jelentesse meg a felsőoktatási intézmények rangsorát. Immár harmadik alkalommal az Educatio Kht. - Országos Felsőoktatási Információs Központ Felvi-rangsorait közlik, és a hagyománnyá válást a rangsortáblázatokban is nyomon lehet követni: az idén ugyanis - a rangsorkészítési elvek és értékelési szempontok letisztulása után - már arra is lehetőség nyílt, hogy az előző évben elért helyezésekkel összehasonlítva közöljék az adatokat.

Közoktatás Edupress

Felsőoktatási seregszemle jövőre is

Elolvasom

Az Educatio 2009 Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást 2009. január 23-24-én rendezik meg a SYMA Sport- és Rendezvényközpont "A" és "C" csarnokában - mondta el az Országos Felsőoktatási Információs Központ az Edupress kérdésére.

Közoktatás Eduline

Itt az eddigi legátfogóbb európai felsőoktatási felmérés

Elolvasom

Magyarországon idén húsz felsőoktatási intézmény vett részt a legnagyobb olyan évente ismétlődő európai szintű közvélemény-kutatásban, amely az egyetemi és főiskolai hallgatók véleményét, elégedettségét és jövőbeni elvárásait vizsgálta a saját képzésüket illetően. A European Student Barometer 2008 eredményei szerint a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számos ponton elégedettebbek az oktatás feltételeivel és minőségével, mint európai társaik, de a magyar átlaghoz hasonlóan borúlátóbbak a munkavállalás és a karrierlehetőség tekintetében. Ugyanakkor nyelvi felkészültségük még nem érte el az európai színvonalat, de lényegesen jobb a hazai átlagnál.

Közoktatás Edupress

Több mint 150 februárban induló felsőoktatási szakra lehet jelentkezni

Elolvasom

Az úgynevezett "keresztféléves képzésre" azok jelentkezhetnek, akik különböző okok miatt februárban kívánják megkezdeni a tanulmányaikat, illetve azok is jelentkezhetnek a meghirdetett mesterképzésekre, akik januárban fejezik be tanulmányaikat az alapszakokon. Az október 15-én, szerdán megjelenő felvételi tájékoztatóban csaknem 50 felsőoktatási intézmény több mint 150 szakot, összesen 394 lehetőséget hirdet meg. A jelentkezési határidő november 15. - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

Közoktatás Edupress

Elkészült a hazai egyetemek toplistája

Elolvasom

Felsőoktatási rangsor 2008 címmel jelent meg a Heti Válasz kiadványa október 9-én csütörtökön, mely hat képzést vizsgál meg és állít fel sorrendet a képző intézmények között. A jogi, közgazdász, szálloda/idegenforgalmi, média/kommunikáció, informatika, gépészmérnöki és orvosi pályára készülők szakmai szempontok alapján dönthetnek a továbbtanulásukról. A Heti Válasz rangsorának célja az átláthatóság megteremtése a rendkívül nehezen áttekinthető felsőoktatási piacon.

Közoktatás Hatházi Szilvia

Az egyetemisták nagy része alkoholista

Elolvasom

A felsőoktatásban résztvevő diákokról sokszor az a hír járja, hogy rendszeresen önkívületbe isszák magukat. Egy buli a felkészülés előtt, egy buli a vizsgaidőszakban, csak úgy lazításképpen, és természetesen sok és vad buli a sikeres vizsgák után. Azonban egyre többen vannak azok is, akik nem szeretnének beállni ebbe a sorba és inkább az absztinenciát választják. Vajon mennyire nehéz az ő helyzetük?

Közoktatás Eduline

Mindenkit felvettek az egyetemre

Elolvasom

Gyakorlatilag mindenkiből egyetemista lett, aki idén felvételizett - írta a keddi Magyar Nemzet. Az ok viszonylag egyszerű: a jelentkezéskor még érvényben volt a tandíjörvény, így csak az mert felvételizni, aki vállalni tudta a költségeket.

Közoktatás Eduline

Egyetemi korrupció Horvátországban - lecsapott a rendőrség

Elolvasom

Nagyszabású korrupcióellenes akciót indított a horvát rendőrség csütörtökön zágrábi egyetemi körökben: a vizsgálat 73 személyre terjed ki, köztük huszonegy professzorra. A horvát rádió jelentése szerint több száz rendőr szállta meg a zágrábi egyetem közlekedési és gazdaságtudományi karát.

Közoktatás Edupress

Német-Magyar Felsőoktatási Napok

Elolvasom

A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) valamint a budapesti Német Nagykövetség együttműködésével első alkalommal rendezi meg a Német-Magyar Felsőoktatási Napokat szeptember 26-án és 27-én. A program azokat a magyar hallgatókat, diplomásokat és doktoranduszokat valamint a kutatókat, tudósokat felsőoktatási intézmények adminisztrátorait és tanárait célozza meg, akik németországi tanulmányok, kutatás és oktatás iránt érdeklődnek.

Érettségi-felvételi Szomor Bence

e-felvételi: fából vaskarika?

Elolvasom

Lehet az őserdőben kerékpározni, de gyalog gyorsabb. A sokat kritizált e-felvételi rendszer alapvetően tökéletes, csupán a túlnyomó többség számára jelent értelmetlen vesződséget. Cikkünkben megvizsgáltuk, kik és milyen motiváció által vezérelve választották az elektronikus ügyintézést, illetve, hogy mennyiben könnyítette meg mindez az ő életüket.

1
42 43 44 45 46 47 48