szerző:
Eduline

"A felsőoktatás kérdése most egy forró krumpli, most annyira nem is markolásznám" – mondta Orbán Viktor a Magyar...

©

"A felsőoktatás kérdése most egy forró krumpli, most annyira nem is markolásznám" – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitó címmel tartott keddi gazdaságpolitikai fórumán.

A hvg.hu tudósítása szerint a miniszterelnök kiemelte: annak a rendszernek nincs értelme, hogy a kikerülő diákok 25 százaléka olyan munkakörben helyezkedik el, amelyhez nincs szükség felsőoktatási végzettségre. További 25 százalék pedig olyan állásban helyezkedik el, ami nem a végzettségének megfelelő. Ezek az arányok túlságosan nagyok.

Hozzátette: a pénz természetesen sosem elég, minden rendszer úgy sakkozik, hogy több pénzt tudjon kapni. Fontos azonban azt is tudni, hogy ebben az évben 50 milliárddal többet költenek a felsőoktatásra, mint korábban. Ugyanakkor nem úgy költik el, ahogy azt a szereplők szeretnék, nem működtetésre adják, hanem például adósságkiváltásra. A rossz PPP-konstrukciókat meg kell szüntetni. Remélem nincs itt senki a másik oldalról, mivel ez egy gyalázatos konstrukció – mondta Orbán. Van 200 milliárd forintnyi futó uniós projekt, amihez önerőt biztosítanak, mivel nincsenek meg az egyetemeknek ehhez a források.