szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Október első oktatási hete sem telt unalmasan. Kiderült, hogy sérti az uniós jogokat a Lex-CEU, tovább folytatódtak a történések a Színművészetin, csökkent a koronavírusos esetek száma az iskolában, nyilvánosságra hozták az idei őszi érettségire javasolt biztonsági óvintézkedéseket, és csökkent a nyelvvizsgázók száma. Összegyűjtöttük, mi történt a héten.

Ismét előkerült a Lex-CEU ügye

A Lex-CEU ügye már évek óta húzódott, mi is végigkövettük a fejleményeket. A héten pedig beszámoltunk róla, hogy az Európai Bíróság kimondta, a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása sérti az uniós jogot, így azt meg kell semmisíteni. Varga Judit igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban az MTI-nek elmondta: "elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél"

A döntés után a Közép-Európai Egyetem is megszólalt. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azt még nem döntötték el, pontosan mely programokat és mekkora számban hoznak vissza a magyar fővárosba, de a bíróság döntése megadta a lehetőséget arra, hogy egyáltalán gondolkodjanak rajta, ami már jelentős előrelépés.

Az államtitkár szerint a diákokat továbbra sem érinti annyira a vírus

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint a tanévkezdéskor megfigyelt esetszám-emelkedés szeptember végére megállt, illetve csökkenésbe fordult. Vagyis az történt, amit sejtettek és reméltek korábban. Mindeközben a héten arról is beszámoltunk, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) felmérést készített az őszi koronavírus-járvány tanárokra, oktatókra gyakorolt hatásairól. A felmérésből kiderült, hogy az oktatási intézményekben dolgozók háromnegyede nem érzi magát biztonságban a munkahelyén. Azokban az intézményekben pedig, ahol már volt vírusfertőzött tanár vagy oktató, a félelemben dolgozók aránya megközelíti a 80 százalékot.

Miután nemrég meghalt koronavírus-fertőzésben egy 39 éves tanár, a PSZ azonnali intézkedéseket követel: sürgetik az ingyenes tesztelést, a távoktatás bevezetését, illetve azt, hogy a fertőzöttek 100 százalékos táppénzt kaphassanak. Az Emmi közleményében a Pedagógusok Szakszervezetének csütörtöki állásfoglalására reagálva azt írta: a PSZ által megfogalmazott követelések többsége megfelel a köznevelési intézményekben már ma is bevett gyakorlatnak.

A fenyegetések ellenére megkapták a fizetésüket az SZFE dolgozói

Bár korábban a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárja, Szarka Gábor azt mondta, addig nem tudja elutalni a béreket, amíg nem jut be az egyetemre, pénteken az SZFE dolgozói megkapták a fizetésüket.

A héten az új kancellár megpróbált bejutni az egyetemre - rögtön a kinevezése után ez nem sikerült -, azonban a diákok most sem engedték őt be. Ezt követően Szarka Gábor elmondta, az egyetemfoglalók kezében van a félév sorsa. Zalán János, az SZFE oktatási rektorhelyettese az üggyel kapcsolatban a héten úgy nyilatkozott, bár nem az ő kompetenciája ezt bejelenteni, tudomása szerint a fenntartó már megtalálta azt a helyszínt, ahol az SZFE kancellárja, Szarka Gábor megkezdheti a munkát.

Mindeközben péntek délután az egyetem hallgatói felállítottak egy vár-szerű installációt az Innovációs- és Technológiai Minisztérium Fő utcai épülete előtt, és bejelentették, hogy egy hétig folyamatosan őrizni fogják.

Hamarosan kezdődik az őszi érettségi

Az idei őszi érettségit normál menetrend szerint szervezik, de legfeljebb tízen lehetnek egy teremben és a dolgozatokat is pihentetni fogják. Az Oktatási Hivatal (OH) közzétette az idei őszi érettségire javasolt biztonsági óvintézkedéseket. Most megtartják a szóbeli számonkéréseket is, de minden vizsgahelyszínen biztosítani kell a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt, és a szervezőknek mindent meg kell tenniük a csoportosulások elkerülése érdekében. A szabályokról bővebben itt írtunk. 

Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, az nem vehet részt a vizsgán. Arról, hogy a hatósági karanténban lévő diákokra milyen szabályok vonatkoznak itt írtunk korábban. Azt pedig itt nézhetitek meg, hogy mi lesz azokkal a vizsgázókkal, akiket az érettségi napján, beléptetéskor találnak lázasnak.

Nem muszáj azonban most bepótolni az érettségit azoknak, akik tavasszal a járványhelyzet miatt visszaléptek a vizsgától. Aki még mindig fél az esetleges fertőzéstől, 2021 májusában is próbálkozhat - erről itt írtunk.

Az őszi érettségi szezon 2020. október 16-án kezdődik a nemzetiségi nyelvi és irodalmi írásbelikkel, az írásbeli vizsgák egészen október 30-ig tartanak. A magyar nyelv és irodalom október 19-én lesz. A teljes vizsganaptárat itt nézhetitek meg. A 2020-as őszi érettségiről pedig itt olvashattok el mindent.

Alig feleannyian nyelvvizsgáztak eddig idén, mint 2019-ben

A koronavírus és a nyelvvizsgamentes diploma is betett a vizsgáknak. Míg tavaly összesen 124 ezren mentek el nyelvvizsgázni, idén csupán 56 ezren. Erről itt írtunk részletesebben.

Jellegzetes amerikai osztályterem van a kormány iskolai fertőzésekről szóló plakátján

Nem magyar diákok szerepelnek a kormány iskolai fertőzésekről szóló plakátján. A kép ugyanis egy amerikai stockfotó oldalról van.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!