szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hamarosan kezdődik a 2020-as őszi érettségi, amellyel kapcsolatban a jelenlegi vírushelyzet miatt számos kérdés megválaszolásra vár. Ilyen például az is, hogy mi lesz azokkal a vizsgázókkal, akiket az érettségi napján, beléptetéskor találnak lázasnak?

Az a vizsgázó, akinek a testhőmérséklete a beléptetéskor végzett kötelező vizsgálat során meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott értéket, nem vehet részt az érettségi vizsgán. Ez esetben a vizsgázó fel nem róható okból nem vesz részt a vizsgán, ezért pótló vizsgát tehet.

Amennyiben a vizsgázó az írásbelin nem tud részt venni, akkor az érettségi jelentkezést fogadó intézmény igazgatója – ha ehhez a feltételek megteremthetőek – engedélyezheti, hogy az adott vizsgaidőszakban a vizsgázó pótló vizsgát tegyen. Az engedélyben meg kell jelölni a hiányzó vizsgarész pótlásának formáját. Ha nincs lehetősége a diáknak az adott vizsgaidőszakban írásbelizni, akkor az igazgató engedélyezheti az írásbeli szóbelivel történő pótlását. Ebben az esetben a vizsgázónak két szóbeli tételt kell húznia és kifejtenie. Ilyenkor a felkészüléshez és a tétel kifejtéséhez rendelkezésre álló időt is meg kell duplázni, illetve a diák kérésére a második tétel kihúzása előtt legalább tíz perc pihenőidőt kell adni - ezalatt azonban a vizsgatermet nem hagyhatja el.

Abban az esetben, ha az adott vizsgatárgyból nincs szóbeli vizsgarész, az igazgató az Oktatási Hivatal, valamint a kormányhivatal értesítése mellett engedélyezheti, hogy a vizsgázó az adott vizsgatárgy helyett másik vizsgatárgyat válasszon. Amennyiben az újonnan választott vizsgatárgy írásbelije már lezajlott, akkor az írásbeli vizsgát szóbeli vizsgával pótolhatja. Illetve a gyakorlati vizsgarészt is szintén a fentiekben leírtak szerint, szóbelivel lehet pótolni.

Ha viszont valakit a szóbeli napján nem engednek be az épületbe, azért mert lázasnak találnak, akkor az igazgató engedélyével az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján ismételheti meg a vizsgát, illetve ha erre nincs mód, egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehet.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a 2020-as őszi érettségi írásbeli vizsgáira vonatkozó biztonsági intézkedések listáját is, amelyet itt nézhetitek meg:

Továbbra sem kötelező a maszk - itt vannak az őszi érettségi friss szabályai

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a 2020-as őszi érettségi írásbeli vizsgáira vonatkozó biztonsági intézkedések listáját.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!