szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ingyenes tesztelést és a fertőzötteknek 100 százalékos táppénzt sürget a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), miután nemrég meghalt koronavírus-fertőzésben egy 39 éves tanár.

„A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) mély megrendüléssel értesült arról, hogy koronavírus-fertőzés szövődménye miatt meghalt egy 39 éves tanár. A szakszervezet őszinte részvétét, együttérzését fejezi ki az elhunyt családjának. Ennek a tragédiának nem lett volna szabad megtörténnie!” - írja a szervezet arról az esetről, hogy a 39 éves tanár szeptember 17-én kezdett megfázásos tüneteket mutatni, hamar romlani kezdett az állapota, 21-én kórházba került, ahol összeomlott a légzése, mesterséges kómába helyezték. Október 3-án elhunyt.

A kórházban elvégzett koronavírus tesztje pozitív lett, és a zárójelentésben is az szerepel, hogy „összességében elmondható, hogy a hypertoniás, diabeteses betegnél SARS-2 COVID kiváltotta légzési elégtelenség - írta meg 444.hu.

A PSZ szerint ez az eset „minden eddiginél jobban mutatja, hogy a kormány magukra hagyta a köznevelési intézményeket, az oktatásban dolgozókat, feláldozza őket azért, mert a gazdaságot működtetni akarja. A biztonságos munkavégzéshez ugyanakkor nagyon sok helyen nem teremtették meg a feltételeket. Még a szájmaszkot is a tanároknak kell megvenniük! A fertőtlenítőszerekről, a fertőzésben érintett intézmények alacsony számáról szóló napi beszámolók már nem elegendők, határozott intézkedésekre van szükség az újabb tragédiák elkerülése érdekében!”

A Pedagógusok Szakszervezete nemrég egy online felérés eredményét is nyilvánosságra hozta, melyből kiderül, hogy a tanárok többsége tart a jelenlegi helyzettől.

Nem érzik magukat biztonságban a tanárok a PSZ felmérése szerint

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az elmúlt napokban online felmérést végzett arról, hogy biztonságban érzik-e magukat a tanárok és az oktatásban dolgozók. A több ezer beérkezett válasz alapján úgy gondolják, hogy az oktatási kormányzatnak át kellene gondolnia a jelenlegi védekezési stratégiáját a koronavírus-járvánnyal szemben, mert a válaszadók többsége nem érzi biztonságosnak a munkahelyét.

Ezen felül követelik azt is, hogy október 12-ig közölje a kormány, a közelgő őszi érettségi időszakában milyen biztonsági intézkedéseket tervez. A PSZ szorgalmazta, hogy ezek a biztonsági intézkedések legalább olyan szigorúak legyenek, mint a tavaszi érettségi időszakában. A közelgő érettségi szabályairól itt írtunk bővebben.

Szerintük az őszi szünet után, novembertől az általános iskolák felső tagozatán és a középiskolákban hibrid oktatást kell bevezetni: az osztályokat két csoportra bontanák, az egyik összesen 3 napot járna iskolába, kettőt otthon tanulna, a következő héten cserélnének, így csökkenthető lenne a találkozások száma, ezáltal a fertőzés veszélye.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!