szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Közép-Európai Egyetem is megszólalt, miután az Európai Bíróság tegnap jogsértőnek ítélte a lex CEU-t.

Ahogy beszámoltunk róla, az Európai Bíróság kimondta, a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása sérti az uniós jogot, így azt meg kell semmisíteni.

A döntés után sajtótájékoztatót hívott össze az azóta már Bécsbe költözött Central European University (CEU), ahol elhangzott, azt még nem döntötték el, pontosan mely programokat és mekkora számban hoznak vissza a magyar fővárosba, de a bíróság döntése megadta a lehetőséget arra, hogy egyáltalán gondolkodjanak rajta, ami már jelentős előrelépés - írja a hvg.hu.

Azt is kiemelte, hogy az Európai Bíróság döntése megerősítheti az egyetemi autonómiáért küzdőket nemcsak Magyarországon, hanem Európa-szerte.

Fodor Éva, az intézmény professzora, korábban a társadalomtudományokért felelős rektorhelyettese pedig azt mondta, a bíróság döntése lehetőséget ad arra, hogy „a magyarországi campus továbbra is fontos intellektuális központ legyen”, ahogyan a könyvtár, az archívum, a kutatóhálózat is. Azt is bejelentette, hogy az egyetem új kutatóintézetet hoz létre CEU Demokrácia Intézet néven. Az intézet feladata, hogy „kutassa, megvitassa, terjessze, tanítsa a demokráciával kapcsolatos kérdéseket”.

CEU-ügy: "a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon"

"Elfogadhatatlannak tartjuk a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon. Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél" - mondta el az MTI-nek Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Bíróságának a magyar felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos, kedden nyilvánosságra hozott ítélete után.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!