szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre jobban közeleg az őszi érettségi. De mi lesz azokkal a vizsgázókkal, akik az érettségi napján hatósági karanténban vannak? Itt a válasz.

Az a vizsgázó, aki hatósági karanténban van, nem vehet részt az érettségi vizsgán - írja az Oktatási Hivatal. Ebben az esetben a vizsgázó fel nem róható okból marad távol, ezért pótló vizsgát tehet.

Ilyenkor az érettségizőkre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint azokra, akiknek a testhőmérséklete a beléptetéskor végzett kötelező vizsgálat során meghaladja az országos tisztifőorvos által meghatározott értéket, és ezért nem vehetnek részt a vizsgán.

Azaz, ha például az írásbelin nem tudtok részt venni, akkor az érettségi jelentkezést fogadó intézmény igazgatója - ha ehhez a feltételek megteremthetőek - engedélyezheti, hogy az adott vizsgaidőszakban pótló vizsgát tegyetek.

De mi a helyzet olyankor, ha nincs lehetőség pótló írásbelire? Ilyenkor az igazgató engedélyezheti, hogy ezt szóbelivel váltsátok ki. Ez esetben két tételt kell húznotok és kifejtenetek. Természetesen minderre dupla időt is kaptok, a két szóbeli között pedig kérhettek egy tíz perces pihenőidőt. Fontos azonban, hogy ezalatt a szünet alatt nem hagyhatjátok el a termet.

Abban az esetben, ha az adott vizsgatárgyból nincs szóbeli vizsgarész, az igazgató engedélyezheti, hogy egy másik vizsgatárgyat válasszatok. Amennyiben az újonnan választott vizsgatárgy írásbelije már lezajlott, akkor az írásbeli vizsgát - az előbbiekben leírtak szerint - szóbeli vizsgával pótolhatjátok. A gyakorlati vizsgák szintén szóbelivel pótolhatók.

Ha viszont pont a szóbeli időpontját érinti a karantén, akkor az igazgató engedélyével az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján ismételhetitek meg a vizsgát, illetve ha erre nincs mód, egy másik vizsgaidőszakban pótló vizsgát tehettek.

Továbbra sem kötelező a maszk - itt vannak az őszi érettségi friss szabályai

Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal a 2020-as őszi érettségi írásbeli vizsgáira vonatkozó biztonsági intézkedések listáját.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!