szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A köznevelési államtitkár szerint az történt, amit sejtettek és reméltek korábban.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint a tanévkezdéskor megfigyelt esetszám-emelkedés szeptember végére megállt, illetve csökkenésbe fordult – mondta az InfoRádiónak Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára.

A 14 éven aluli fertőzöttek aránya a napi esetszámokban 4–5 százalék környékére süllyedt az elmúlt időszakban. Vagyis az államtitkár szerint a diákokat továbbra sem érinti annyira a vírus.

Az államtitkár szerint bár pontos számokról csak nagy óvatossággal lehet nyilatkozni,

a szerdai napon országosan 25 óvodában volt rendkívüli szünet, ami a 2947 intézménynek a 0,84 százaléka, illetve 88 iskola esetében működtek tantermen kívüli digitális rendben egyes osztályok, ami alatta marad a 3 százaléknak.

A csütörtöki adatok is ehhez hasonlóan alakultak: nagyságrendi változás: 30 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 6 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet.

Az érintett intézmények között lehetnek a XII. kerületi óvodák és bölcsődék is, ugyanis részleges és teljes bezárásokról írtak a Hegyvidéki önkormányzat oldalán csütörtökön. A bölcsődék közül a Zugligeti bölcsiben egy csoport van bezárva, mivel egy kisgyermeknevelőnek pozitív lett a tesztje. Így a vele egy csoportban dolgozó kollégák és tíz gyermek került járványügyi megfigyelés alá.

Az óvodák közül a Városmajori oviban – mind a székhelyen, mind a tagóvodában – jelenleg rendkívüli szünet van. A Csermely Tagóvoda október 11-ig, a székhelyóvoda október 18-ig tart zárva. A szünet elrendelésének oka, hogy a Csermely Tagóvoda egyik csoportjában egy ott dolgozó kolléga, a másik csoportban sajnos egy gyermek fertőződött a vírussal - írják. A Városmajor utcai székhelyen két dolgozónak lett pozitív a tesztje, ők tünetmentesek.

Az Orbánhegyi Óvodák tagovodájában szintén két dolgozó PCR tesztje mutatta ki a fertőzést. Mindketten ugyanabban a csoportban dolgoznak, így az idejáró gyerekek legkorábban október 12-én mehetnek óvodába. A többi csoport zavartalanul működik, mivel itt megoldható a csoportok elkülönítése, így nem érintkeztek egymással. A KIMBI Óvodában egy dolgozó igazoltan fertőzött, ő tünetmentes. A csoportok elkülönítése itt is megoldható, így szintén csak az érintett csoportban van szünet október 16-ig, a járványügyi megfigyelés idejére.

A héten az is kiderült, hogy az óvodákba kijáró, SNI ellátásban résztvevő gyógypedagógusok és szakszolgálati munkatársak közül az egyik utazó gyógypedagógus szintén tünetmentes fertőzött. Mivel az eredmény megérkezése előtt három óvodában öt gyermekkel került kapcsolatba, így a gyerekek is járványügyi megfigyelés alá kerültek. 

Jellegzetes amerikai osztályterem van a kormány iskolai fertőzésekről szóló plakátján

Nem magyar diákok szerepelnek a kormány iskolai fertőzésekről szóló plakátján. A kép ugyanis egy amerikai stockfotó oldalról van.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!