szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ez a hét sem telt eseménytelenül: október elején elindult a kötelező iskolai lázmérés, tovább folytatódik a sztrájk a Színművészetin, újabb iskolákban rendeltek el távoktatást vagy rendkívüli szünetet. Mutatjuk az elmúlt hét legfontosabb oktatási híreit.

30 óvoda és 6 iskola rendkívüli szünetet tart 

Az elmúlt egy hónapban egyetlen intézményben sem alakult ki tömeges fertőzés, ebből az látszik, hogy a jelenleg érvényes eljárásrend hatékony - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára. Viszont a héten 134 intézményben 1-1 osztályban tantermen kívüli digitális munkarend mellett döntöttek.

Kötelező lázmérés

A lázmérést olyan helyen érdemes elvégezni, ahol az nagyobb tumultus nélkül lebonyolítható - tette hozzá. Ismét kiemelte, hogy a mérésben a pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítők, illetve a technikai dolgozók mellett a felsőbb évesek is részt vehetnek. 37,8 Celsius-fok felett el kell különíteni a gyermeket, majd pár perc múlva meg kell ismételni a lázmérést, ha pedig másodjára is lázat mutat, értesíteni kell a szülőt - ismertette az eljárást az államtitkár.

Korábban írtunk róla, hogy a Klebelsberg Központ szerint is felkészültek az iskolák a kötelező lázmérésre. Az egyik székesfehérvári iskola intézményvezetője elmondta, hogy náluk 750 diák, 80 pedagógus és egyéb munkatárs bejutását kell megoldaniuk minden reggel. 

Új hónap, új teendők

Elindult a második hónap a 2020/2021-es tanévből: jön az őszi érettségi, beindul a középiskolai felvételi és kötelező lesz a lázmérés. Összeszedtük a legfontosabb dátumokat, amikre ebben a hónapban figyelni kell. Az érettségire készülőknek is ajánlottunk pár gyakorlási lehetőséget a vizsgák előtt - erről itt olvashattok.

Ezekkel a feladatsorokkal készülhettek az őszi érettségikre

Októberben fogtok érettségizni magyarból, matekból, töriből, idegen nyelvből, vagy esetleg valamelyik másik tárgyból? Mutatjuk, hogyan tudtok készülni a vizsgákra.

Hiányzásigazolás korona idején: növelni kellene a szülők felelősségét?

Már arról is az orvosnak kell döntenie, hogy orrtörléssel mehet-e a gyerek iskolába, ezért a házi gyermekorvosok jelenleg napi 100-150 megkeresést kapnak emailen, telefonon, vagy éppen Messengeren keresztül. Így a komolyabb betegségekkel küzdő gyerekekre nem jut idő, várniuk kell legalább egy napot, hogy az ő üzenetükig eljussanak. De mégis hogyan lehetne tehermentesíteni a gyermekorvosokat? A teljes cikket a témában itt olvashatjátok.

Szakképzéseket ajánl a nyolcadikosok pályaorientációs tesztje a legtöbb diáknak

Idén ősztől az általános iskola utolsó évében minden diáknak kötelező kitöltenie egy pályaorientációs kérdőívet. Ám akárhogy válaszolnak, legtöbbször valamilyen szakképzést dob fel az eredmények között elsőnek.

Sztrájk, ami elkezdődött és nem áll meg

Késő éjszakába nyúló fórumon döntöttek a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) dolgozói arról, hogy két napos sztrájkba lépnek. Tegnap pedig bejelentették, folytatják a jövő héten is a sztrájot, mivel nyolc követelésükből hatra egyáltalán nem kaptak semmmilyen választ, a 15 százalékos bértömegemelést pedig nem tekintik a követeléseik teljesítésének, mert arról kormányzati szinten döntöttek.

Eddig 102 ezer diplomát küldtek ki az egyetemek a nyelvvizsgamentesség miatt

A nyelvvizsga kötelezettség elengedése után az egyetemek mostanáig mintegy 115 ezer diplomát állítottak ki, ezekből 102 ezret már megküldtek az érintetteknek. A további okiratok  is készülnek, a könnyítés miatt több mint 137 ezer új diplomás jelenhet meg a munkaerőpiacon - mondta a minisztérium.

Post it-ekkel üzennek a "külvilágnak" a karanténba zárt hallgatók az Egyesült Királyságban

"Engedj ki minket!", "Segíts nekünk! Küldj sört!", "Covid Instragram party?" - ez csak néhány üzenet azok közül, amelyeket post it-ekből ragasztottak ki az egyetemisták az ablakaikra, miután a koronavírus miatt kénytelenek voltak karanténba vonulni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!