szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal 2019/2020-as tanévről szóló jelentése, eltűnik az őskor és a kortárs költők is az új tankönyvekből, továbbra sincsenek konkrét válaszok a Színművészeti átalakításával kapcsolatban, augusztusban jöhet a tanárok béremelése - összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Egyre kevesebb a tanár és a diák a magyar közoktatásban

Az óvodások száma 1,2 százalékkal növekedett, az általános iskolásoké 0,8, a középfokon tanulóké 1,3 százalékkal csökkent az idei tanévben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2019/2020-as tanévről szóló oktatási adataiból. Bár látszólag kis százalékokról van szó, több ezer gyerek és diák van a számok mögött, nem beszélve a pedagógusokról. A pontos statisztikákról bővebben itt olvashattok.

Komoly gondok vannak az új tankönyvekkel

Az irodalomkönyvek gyerek-, nyelv- és 21.század ellenesek és megúszásra játszanak, a történelemkönyvek pedig zanzásított verziók és nincs bennük kevesebb tananyag, csupán kevesebb oldalba sűrítették az eddigit. A szaktanári véleményekről itt írtunk részletesebben.

A héten arról is beszámoltunk, hogy az új Nemzeti alaptantervhez készült általános iskolai törikönyvből kimaradt az őskor és Hammurapi törvénykönyve is. Helyette viszont magyar őstörténetet tanulnak majd a diákok. Az első osztályosok tankönyveiből pedig szeptembertől kikerülnek a kortárs költők gyerekversei. Erről itt írtunk részletesebben.

Statisztikák a felvételiről és a felnőttoktatásról

A Központi Statisztikai Hivatal nemcsak a közoktatással kapcsolatban készítette el a most zárult tanévről szóló jelentését, hanem a felnőttoktatásról és a 2019-es felvételiről is. A statisztikákból kiderül, hogy többen tanulnak felnőttoktatásban, de kevesebb az érettségik és a sikeres vizsgák száma – erről itt olvashattok bővebben.

2019-ben még nőtt az egyetemek nappali képzéseire jelentkező és felvettek a száma, az idei jelentkezőszám viszont olyan nagy mértékben csökkent, amire 2001 óta nem volt példa. Az erről készült összesített statisztikákat itt nézhetitek meg.

Továbbra is sok a kérdés az SZFE átalakítása körül

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerda délután fogadta az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) képviselőit, viszont az átalakítással kapcsolatos kérdések nagy részére továbbra sem érkezett olyan válasz, ami nem az eddig ismert konkrétumokat tartalmazta.

A Színművészeti átalakítása ellen rengeteg színész – többek között ifj. Vidnyánszky Attila, Alföldi Róbert, Mácsai Pál és Stohl András is – tiltakozik. A korábbi hallgatók gólyaesküjéről készült videót itt nézhetitek meg. A héten arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Teátriumi Társaság szerint az SZFE sok szempontból elavult. Erről itt olvashattok részletesebben.

Augusztusban jöhet a tanárok 10 százalékos fizetésemelése

A korábban bejelentett 10 százalékos emelést az augusztusban esedékes fizetésükkel kapják kézhez a tanárok. Az összeg a pályán töltött idő és a végzettség függvényében 20-40 ezer forint között alakul, és mivel az új bérelemet a garantált illetményhez kötötték, ezért a pótlék is minden alkalommal tovább fog nőni, amikor feljebb lépnek a ranglétrán. Erről itt írtunk korábban.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint ez nem béremelés, a valódi béremelés azt jelentené, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját (ami a 2014-es minimálbér összege, 101 500 forint) emelnék meg, ám ez nem történt meg.

Már az óvodai beiratkozásnál is hátrányból indulnak az enyhén autista gyerekek

A tavaszi iskolai és óvodai beiratkozás a legtöbb szülőnek csak némi papírmunkát jelent, de az autista gyermekek szülei számára már nem ilyen egyszerű a folyamat. Hiába kerül bele ugyanis egy óvoda alapító okiratába, hogy fogadnak sajátos nevelési igényű (SNI) gyerekeket, rengeteg intézményben ez még sincs így.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!