szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új Nemzeti alaptantervhez készült általános iskolai törikönyvből kimaradt az őskor és Hammurapi törvénykönyve is. Helyette viszont magyar őstörténetet tanulnak majd a diákok.

A változásról az ATV Híradónak a Történelemtanárok Egyletének elnöke, Miklósi László nyilatkozott, aki elmondta: „egyes kérdések esetében – ilyen például a honfoglalás, a magyar őstörténet – nem a tudományos konszenzus által elfogadott véleményből indul ki a tankönyv, hanem mintha egy megszépített múltat szeretnének ábrázolni”. Vagyis e szerint a gondolkodás szerint a magyarok ősei nem menekülhettek, mert ez lealacsonyító lenne.

Miklósi arra is kitért, hogy a tananyag módszertanilag helyenként több évtizedes visszalépést jelent, a minőségükön pedig meglátszik, milyen rövid idő volt az elkészítésükre.

A történelem tankönyvekkel kapcsolatos kérdésekre a Köznevelésért Felelős Államtitkárság azt válaszolta az ATV-nek, hogy "az említett szervezetek sajnos ezúttal is részesei a szokásos politikai támadásoknak. A politikai támadások hátterében pedig az áll, hogy a módosított Nemzeti Alaptanterv vállaltan hazafias, ezért a baloldal kezdettől támadja azt, ahogy most a tankönyveket is”. Majd azt is hozzátették, hogy az új tankönyveket az Oktatási Hivatal által felkért 130 szakember, szaktanár fejlesztette ki a kerettantervnek megfelelően.

Tündérek, szivárvány és griffen lovagló huszár - ilyenek az új tankönyvek

"Nemzetileg elkötelezett, gyermekközpontú és jól használható", pluszban fantáziadús is - tegnap bejelentették, hogy megjelentek az új Nemzeti tantervhez kapcsolódó tankönyvek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!