szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szombaton lesz az középiskolai felvételi első nagy állomása: jön a központi vizsga. Most arra a kérdésre válaszolunk, hogy milyen felmentéseket kaphatnak a sajátos nevelési igényű diákok az írásbelin.

A sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő jelentkezőre vonatkozó speciális eljárási szabályok a középfokú felvételi eljárás szempontjából - áll a tájékoztatóban. Fontos, hogy az sni-s diákok a szakértői véleményben leírtak alapján a továbbtanulásra kiválasztott középiskolától kérheti a központi írásbeli vizsga alóli felmentését, az írásbeli vizsgát szervező középiskolától nem.

Ha az egyik vagy mindkét vizsgatárgy írásbeli vizsgája alóli felmentését kaptok a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolától, az azt jelenti, hogy a központi írásbeli vizsga eredmények helyett – ennek az iskolának a felvételi eljárása során – más módon mérik fel a tudásotokat, és bírálják el felvételi jelentkezést. Több továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskola esetében intézményenként más és más lehet ez a döntés.

Nem csak felmentés, engedmény is lehet

A központi írásbeli vizsgára vonatkozó speciális elbírálást minden esetben írásos kérelemben kell igényelni – a központi írásbeli vizsga előtt – a vizsgaszervező iskolában - hangsúlyozza a tájékoztató. A kérelmet a vizsgaszervező iskola igazgatója bírálja el. Az igazgató ezt a döntést határozatban, a központi írásbeli vizsga előtt eljuttat a tanulóhoz és a szülőhöz. Ez a döntés kizárólag a központi írásbeli vizsga letételének körülményeire vonatkozhat.

A felvételi eljárás menete mellett az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen felmentésekre jogosultak az írásbelin a diákok. Az sajátos nevelési igényű (SNI) tanuló a központi írásbeli vizsga során a szakértői véleményben foglaltak alapján az következő kedvezményekre lehet jogosult:

  • időhosszabbítás: az írásbeli vizsga időtartama tárgyanként 45 perc, ez indokolt esetben megnövelhető.
  • az iskolai tanulmányai során általa használt, megszokott segédeszköz használata. Ez azt jelenti, hogy az igazgatói határozatban leírtak szerinti segédeszközt vagy segédeszközöket használhatja a vizsga során.
  • a vizsga meghatározott részeinek értékelése alóli felmentés. Ez azt jelenti, hogy a vizsgadolgozat értékelésekor bizonyos feladattípusokat a javító tanár nem vesz figyelembe, az ezekre adható pontot összpontszámba sem számítják be.  A felmentés tehát az értékelésre vonatkozik, nem pedig arra, hogy a tanulónak egy-egy adott feladatot nem kell megoldania.

A felvételi eljárásról bővebben itt olvashattok, a speciális felvételi szabályokról itt, a felvételiről folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt olvashatjátok el.

Középiskolai felvételi: ilyen lesz a szombati írásbeli vizsga

Ezen a héten tartják a középiskolába jelentkezők központi írásbeli felvételi vizsgáját. Milyen feladatlapokat kell megoldaniuk és mire számíthatnak a felvételizők? Itt vannak a tudnivalók.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.