szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemsokára beindul a középiskolai felvételi szezon is, hiszen múlt héten nyilvánosságra hozták a 2020-as középiskolai írásbeli felvételi jelentkezési lapját. Most összeszedtük a legfontosabb dátumokat és szabályokat.

Az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozza a 2020/2021. tanévre felvételt hirdető középfokú iskolák tanulmányi területeit, felvételi tájékoztatóit és a központi írásbeli vizsgát szervező intézmények listáját, valamint már elérhető az írásbeli vizsgák jelentkezési lapja is.

De meddig lehet jelentkezni, milyen fontos határidők vannak?

A középiskolai felvételi legfontosabb dátumait most összeszedtük egy táblázatban:

Fontos dátumok Teendők
November 15. Amennyiben a tanuló részt vesz a központi írásbeli vizsgán, november 15-től az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozott listából kiválaszthatja vizsgaszervező intézményt
December 6. December 6-áig lehet jelentkezni a központi írásbeli vizsgára.
December 11. December 11-éig nyújthatja be a tanuló a pályázatot az Arany János Tehetséggondozó Programra.
2020 január eleje

Az egyéni jelentkezők január elejétől elkezdhetik a jelentkezések rögzítését a KIFIR felvételi lap kitöltő rendszer egyéni jelentkezők számára készített felületén, és ugyanitt előállíthatják a felvételi lapokat (jelentkezési lap(ok) és tanulói adatlap).

Január elején megnyitja a KIFIR felvételi lap kitöltő rendszert mind az általános iskolák, mind az egyéni jelentkezők számára.

2020. január 18. 2020. január 18-án 10 órakor tartják a központi írásbeli felvételi vizsgákat a középiskolákban.
2020. január 17. Január 17-én az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő intézmények megszervezik a találkozást a programba jelentkezőkkel.
2020. január 23. 2020. január 23-án 14 órától tartják a pótló központi írásbeli felvételi vizsgákat középiskolákban azoknak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

Hogyan rangsorolják a jelentkezőket?

Arról már többször is írtunk, hogy a középiskolai felvételi során az iskolák háromféle módon rangsorolhatják a jelentkezőket: vagy csak az általános iskolai tanulmányi eredményeket veszik figyelembe, vagy a tanulmányi eredményeket és a központi írásbeli felvételi pontszámát, vagy a tanulmányi eredményeket, a központi írásbeli vizsga és a szóbeli eredményeit. A pontszámítási szabályokról itt olvashattok részletesen.

Milyen fontos dátumok, teendők lesznek az írásbeli után?

Időpontok Teendők
2020. február 6. A központi írásbeli felvételi vizsgát szervező intézmények a Hivatal által meghatározott módon
értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat.
2020. február 19.

KÖZÉPISKOLAI JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE. A kinyomtatott és aláírt felvételi lapokat be kell küldeni a lapokon szereplő címre.

Ezt nyolcadikos diákok esetében jellemzően az általános iskola végzi.

2020. február 24.- március 13. A szóbeli meghallgatások az általános felvételi eljárás keretében.
2020. április 30. A felvételt hirdető középfokú iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek és az általános iskoláknak.
2020. május 11-22.

Rendkívüli felvételi eljárást kell tartani, ha az általános felvételi eljárás keretében a felvehető létszám 90%-ánál kevesebb tanulót vettek fel.

Illetve 2020. június 22-24. között tartják a beiratkozást iskolák, valamint a Köznevelési és a Szakképzési Hídprogramba. A pontos  időpontot az adott iskola határozza meg. A fontos dátumok teljes listáját itt nézhetitek meg. A középiskolai felvételivel kapcsolatos további cikkeinket itt olvashatjátok.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolaválasztásról, a felvételi menetrendjéről is. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.