szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már zajlanak a középiskolai felvételi előkészületei. Írtunk szabályokról, határidőkről és a feladatokról is. Most arra a kérdésre válaszolunk, hogy milyen felmentéseket kaphatnak a sajátos nevelési igényű diákok az írásbelin.

A sajátos nevelési igényű, valamint a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő jelentkezőre vonatkozó speciális eljárási szabályok a középfokú felvételi eljárás szempontjából - áll a tájékoztatóban.

A felvételi eljárás menete mellett az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen felmentésekre jogosultak az írásbelin a diákok. Az sajátos nevelési igényű (SNI) tanuló a központi írásbeli vizsga során a szakértői véleményben foglaltak alapján az következő kedvezményekre lehet jogosult:

  • időhosszabbítás: az írásbeli vizsga időtartama tárgyanként 45 perc, ez indokolt esetben megnövelhető.
  • az iskolai tanulmányai során általa használt, megszokott segédeszköz használata. Ez azt jelenti, hogy az igazgatói határozatban leírtak szerinti segédeszközt vagy segédeszközöket használhatja a vizsga során.
  • a vizsga meghatározott részeinek értékelése alóli felmentés. Ez azt jelenti, hogy a vizsgadolgozat értékelésekor bizonyos feladattípusokat a javító tanár nem vesz figyelembe, az ezekre adható pontot összpontszámba sem számítják be.

A felvételi eljárásról bővebben itt olvashattok, a speciális felvételi szabályokról itt, a felvételiről folyamatosan frissülő cikkeinket pedig itt olvashatjátok el.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.