szerző:
Eduline

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének honlapján közzétett tájékoztató szerint a vizsgálat első ízben teszi lehetővé a pedagógusok munkaidejének és feladatainak átfogó vizsgálatát.

Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke csütörtökön elmondta: most a pedagógusokon múlik, hogy kimutassák összes tevékenységüket, mindazt a nem pedagógusi feladatot is, amit pedagógusként el kell látniuk.  Hozzátette: Magyarországon mélyen az európai átlag alatt van a pedagógusok munkáját segítők száma. Az utóbbi időben pedig egyre inkább jellemző, hogy azok a feladatok, amelyeket a családok valamilyen oknál fogva nem tudnak ellátni, az iskolákra, a pedagógusokra hárulnak.

A kutatást végző Tárki-Tudok Oktatáskutató Központ márciusban összesen 300 intézményt, 7000-8000 ott dolgozó pedagógust és óvodapedagógust keres meg. A pedagógusokat két különböző kérdőív kitöltésére kérik. Az egyik, amelyet a vizsgálat elején kell kitölteniük, a munkájukkal kapcsolatos általános kérdéseket tartalmazza. A másik kérdőív valójában egy napló, amelyet naponta kell majd vezetniük. A kérdőív tartalmilag a munkaidővel és a pedagóguspályával kapcsolatos különböző terheléssel foglalkozik.

A vizsgálat a szakszervezet szerint azért is hasznos, mert minden résztvevő pedagógus a felmérés keretén belül maga is áttekintést nyerhet feladatainak időfelhasználásáról, ezen kívül a kitöltött kérdőívek fontos adalékul szolgálnak a nyilvánosság előtt a pedagógusok pályaképének alakításában.mti