szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Oktatási hírekből a héten sem volt hiány: újabb három egyetem szavazta meg a modellváltást, meghosszabbították a járványügyi korlátozásokat, kiderültek a keresztféléves ponthatárok, megtartották a középiskolai felvételi első pótnapját, (végre) megjelent az érettségi jelentkezési lapja.

Újabb három egyetem szavazta meg a modellváltást

Péntek délután Szegeden is és Pécsen is megszavazták az egyetemi modellváltást, csütörtökön a Semmelweis Egyetem szenátusa is a fenntartóváltás mellett döntött, követve a Debreceni Egyetem múltheti példáját. 

A héten egyik interjújában Orbán Viktor is kitért az egyetemi átalakításokra. Kiemelte, hogy a bár az egyetemek döntenek a kérdésben, de "akarjanak benne részt venni". A kormány célja, hogy a következő évtizedben a gazdaság motorja a felsőoktatás, a tudomány legyen.

Miközben folyamatosan arról számolunk be, épp melyik felsőoktatási intézmény kezdett modellváltásba, addig a kormány úgy döntött, újabb egyetemet hoz létre, ami a tervek szerint állami intézmény lesz. A hvg információi szerint nemsokára pont kerül az elsősorban szőlészeket és borászokat képző Tokaj Egyetem megalapítására, amelynek a központja Sárospatak lenne. 

Márciusig még biztos, hogy marad az online oktatás

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette, hogy március 1-ig maradnak a járványügyi korlátozások. A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják. Két esetben lehet akkor enyhítés: ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve, ha van elég vakcina - tette hozzá. 

Az egyetemisták alapvetően online kezdik az új félévet, ugyanakkor egyes gyakorlati képzések továbbra is a személyesen zajlanak majd. Eddig 33 esetben engedélyezték az egyetemeknek a személyes oktatást a következő félévre, persze csak ott, ahol ezt az intézmény vezetése kérte.

Kihirdették a keresztféléves ponthatárokat

Január 25-én, hétfőn megjelentek a keresztféléves felvételi ponthatárai. Kiderült, kik kezdhetik meg a felsőfokú tanulmányaikat februártól. A héten azt is megnéztük, hány pontot kellett elérni a legnépszerűbb mesterszakokon, alapszakokon és felsőoktatási szakképzéseken.

A héten tartották ez első középiskolai pótfelvételit

Csütörtökön pótvizsgáztak azok az általános iskolások, akik január 23-án nem tudták megírni a középiskolai felvételit. Itt megnézhetitek a feladatlapokat és a megoldásokat. Az egy héttel ezelőtti felvételik első eredményeit pedig itt találjátok.

Megjelent a 2021-es érettségi jelentkezési lapja

Rengetegen kérdeztétek tőlünk a napokban, hol találjátok. Örömmel jelentjük - bár sokat kellett várni rá -, már elérhető az érettségi jelentkezési lapja. Az Oktatási Hivatal azt is közzétette, mennyit kell fizetni 2021-ben a közép- és emelt szintű vizsgákért, illetve nyilvánosságra hozták az idei májusi vizsgákra vonatkozó szabályokat, ajánlásokat is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!