szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kiknek nem ingyenes a vizsga, és hogyan kell befizetni ezt az összeget? Fontos kérdésekre válaszolunk.

Abban az esetben, ha a tanulói jogviszony ideje alatt, az érettségi bizonyítvány megszerzéséig vizsgáztok, nem kell fizetnetek az érettségiért. Térítésmentes továbbá az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és a pótló vizsgája. Illetve az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni - írja az Oktatási Hivatal (OH).

De mégis mennyit?

Ha valamelyik kormányhivatalban jelentkeztek az érettségire, a középszintű vizsgáért a minimálbér 15 százalékát kell kifizetnetek, ez 2021-ben 25 ezer forint. Az emelt szintű érettségi drágább, a minimálbér 25 százaléka a vizsgadíj, vagyis 42 ezer forint. A fenti összegek vizsgatárgyanként értendőek.

Ha valamelyik középiskolába adtátok be a középszintű vizsgajelentkezéseteket, akkor ennek díját a középiskolába kell befizetnetek. Emelt szintű vizsgánál a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni, a kormányhivatalban kapott csekken vagy átutalással. Erről itt olvashattok részletesebben.

Az érettségikre 2021. február 15-ig jelentekezhettek az Oktatási Hivatal oldalán közzétett jelentkezési lap kitöltésével. Ezeket innen tudjátok elérni.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!