szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elsöprő többséggel, ellenszavazat nélkül fogadták el a fenntartóváltást.

A Debreceni Egyetem után, most a Semmelweis Egyetem is átalakul. A testület a tegnapi ülésén támogatta, hogy az egyetem hat karával, köznevelési és szakképzési intézményeivel, valamint klinikai központjával együtt modellt váltson - írja az egyetem közleményében.

41 igen szavazat és 1 tartózkodás mellett fogadták el

a javaslatot. A közlemény szerint az állami finanszírozású képzések típusát, összetételét, nagyságrendjét a működési modell változása nem befolyásolja majd. Az egyetem az átalakulástól többek között azt várja, hogy az új intézményi keretrendszer kialakításával közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy 

a Semmelweis Egyetem bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé.

Milyen esélyei vannak a magyar egyetemeknek a nemzetközi rangsorokban? Önmagában a fenntartóváltás biztosan nem eredményez majd jelentős javulást az egyetemek rangsorhelyezésében - mondta a magyar felsőoktatás külföldi megítéléséről Fábri György egyetemi docens, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának vezetője, akit nemrég a modellváltó egyetemek és a nemzetközi rangsorszereplések kapcsolatáról is kérdeztünk.

Már csak a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Egyetem nem döntött azok közül az intézmények közül, akiket idén alapítványi fenntartásba adna az állam. Bár a pécsiek második összegyetemi fóruma is elutasította a modellváltás gondolatát, míg a szegedi egyetem átalakulását a héten már tényként kezelte az M1 egyik riportja. Mind két egyetem a napokban szavazhat az átalakulásról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!