szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyetemek döntenek a modellváltásról, de "akarjanak benne részt venni" - mondta Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádiónak adott interjújában.

A miniszterelnök szerint olyan egyetemfejlesztési program indul el Magyaroroszágon a következő években, amire még nem volt példa. A tervek szerint 1500 milliárd forintot fektetnek be a hazai felsőoktatási intézményekbe. Ezért is javasolja, fontolják meg a döntéshozók mindenhol a korszerűsítést, azaz a modellváltást.

Szerinte a mostani teljesítményszinten kis mértékben térül csak meg a befeketés. A támogatásokat az egyetemek akkor tudják jól felhasználni, ha hatékonyabbak lesznek, mint most.

Orbán Viktor kiemelte: reméli, hogy a "következő évtizedben a gazdaság lokomotívja a felsőoktatás, a tudomány lesz".

A Semmelweis és a Debreceni Egyetem már döntött is, mind a két intézményben önként és dalolva megszavazták az átalakításokat. A Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemen még nem született döntés, de a szenátusok a napokban hozzák meg a végleges határozatot az alapítványi váltások kapcsán. Egyébként mind a két egyetem fenntartóváltása ellen felszólaltak a diákok és a civil szervezetek is. Pécsen a hallgatók kétszer is elutasították az alapítványi egyetem gondolatát, szerintük a fenntartócsere egyáltalán nem biztosítaná az egyetem autonómiáját.

A miniszterelnök az érettségizőkkel kapcsolatban felmerült kérdésekről nem beszélt, egy hete mondta a rádiónak adott interjújában, hogy ezen a héten derül ki, hogy az érettségizőket és tanáraikat előrehozzák-e az oltási rendben. Azt is hozzátette: ha beoltják a végzősöket és az érettségiztető pedagógusokat, elképzelhető, hogy a vizsgák előtt ez az évfolyam visszatérhet az iskolákba. Az idő vészesen fogy a tavaszi vizsgáik, a kérdések azonban továbbra is megválaszolatlanul lógnak a levegőben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!