szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Augusztus 1-jétől több egyetem is modellváltáson esett át. De mit is jelent ez a gyakorlatban? Mutatjuk.

Februárban, nem hivatalos forrás alapján megírtuk, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása után – amely 2019. július 1-jétől került államiból alapítványi fenntartásba – újabb négy egyetem is hasonló fenntartócserén eshet át. Az akkori információk a budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Testneveléstudományi Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, és a győri Széchenyi István Egyetem átalakításáról szóltak. Azóta jelentősen megváltozott a lista, és megszülettek a végelegs döntések.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az elmúlt időszakban hét magyarországi egyetem került alapítványi fenntartóhoz. Ez azt is eredményezte, hogy most már 14-14, vagyis egyenlő arányban vannak az állami és a nem állami egyetemek.

De ez mégis milyen változásokat jelent a hallgatóknak?

Bár 2020. augusztus 1-jétől új rendszerben működnek az egyetemek, a hallgatók számára a jövőben is biztosítják majd az állami ösztöndíjas képzés lehetőségét. Fontos azonban, hogy az alapítványi fenntartású egyetemeken tanulókra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az államilag támogatott képzésben résztvevőkre. A Budapesti Corvinus Egyetemen például a tandíjmentes képzésekre Corvinus-ösztöndíjjal lehet bekerülni, amelyről itt olvashattok részletesebben.

Hogyan érinti a változás az oktatókat?

Az oktatók közalkalmazotti státuszból munkaviszonyba kerülnek át, és teljesítményalapú, megemelt bérezésben részesülnek. Ugyanakkkor a jogszabályok egyéves átmenetet biztosítanak, amikor még kötelezően érvényben maradnak a közalkalmazotti foglalkoztatás egyes feltételei, ezen kívül öt évig garantálják a közalkalmazotti jogállás alapján járó jubileumi jutalmakat is.

Van, ahol nem megy egyszerűen az átállás

Augusztus 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) is alapítványi fenntartásba került, a kuratóriumi elnök Vidnyánszky Attila lett.

Augusztus elején az SZFE hallgatói önkormányzata bejelentette, hogy nem támogatják a nemrég bejelentett fenntartó kuratórium vezetését, a tüntetések pedig azóta is tartanak. A Színművészetis hallgatók hétfőn este blokád alá vették az egyetemet és nem engedik be az új vezetőséget. A hallgatók sátrakkal és hálózsákkal indították az állóháború második napját, majd szerda délután sajtótájékoztatót tartottak, ahol bejelentették: őrséget állítanak, amit két óránként cserélnek.

"Az átalakítás nem járhat az egyetemi függetlenség megszüntetésével"

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete is kiáll a tiltakozó diákok mellett. Parti Nagy Lajos kezdeményezésére pedig több mint 160 író csatlakozott a tüntetéshez, illetve Alföldi Róbert nyílt levelet írt az egyik kurátornak, a színházi előadások végén pedig a közönség állva tapsolt a diákoknak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!